biglogo archivum

A magyarországi Lengyel Művelődés Ház Óhegy utcai részlege, valamint Kolbuszowa Városának Hivatala 2024 február 11-én szeretettel várta a lengyelség tagjai és magyar szimpatizánsaikat a Lengyel Házba, ahol bemutatták Kolbuszowa járásának prezentációs filmjét.

Kolbuszowa egy város a lengyel Kárpátalja régióban, kolbuszowai kerületben. A Nil folyó partján fekszik a Kolbuszowai – fennsíkon, a Sandomierzi – medence szélén. Városi rangját, 1690-ben szerezte.

A bemutatkozás része volt a rendkívül szépen előkészített „Kolbuszowa járása akkor és most. A lasowiákok örökségének felfedezése” fénykép kiállítás megnyitója.

Nagy helyet biztosítottak a már fél évszázada fennálló skanzen számára – amely bemutatja a helyi falvakat a XIX és XX. századok fordulóján. Bemutatják a lasowiákok és a rzeszowiákok kultúráját, akik egykor a Kárpátalja régió északi felét lakták. A mintegy 30 hektáros területen több, mint 80 nagyobb és kisebb volumenű faépítészeti objektum található. Házak és gazdasági épületek egyaránt vannak (istálló, marhaistálló, disznóól, csirkeól), de vannak pajták, gabonatárolók, lovak tartásához kapcsolódó helyiség, mobil tetejű szénapadlás, vidéki kisiparos létesítmények – vízimalom, szélmalom, kovácsműhely, olajprés, fazekas műhely, ezeken kívül pedig nyilvános használati épületek is találhatók – iskola, kocsma és tűzoltó állomás, valamint a látványos Szent Márk templom. A legrégebbi objektum az 1753-ból származó kúria, az 1784-es építésű a bidzini kúriai gabonatároló, az 1804-ben emelt markowai ház, valamint a mielec-rzochowai templom, amelyet 1843-ban építettek. Többek között ezeket olvashatjuk a http://www.muzeumkolbuszowa.pl/skansen/kilka-s%C5%82%C3%B3w-o-skansenie

A bemutatót a „Lasowackie baby” népi együttes lendületes fellépése színesítette, amelynek tagjai: Mariola Szypuła, Michalina Szypuła, Marta Nycek Kaczor és Jadwiga Czachor. A vendégek a régióra jellemző hagyományos ételeket hoztak magukkal. A rendezvényen jelen volt Marek Gil, Kolbuszowa polgármester-helyettese, Hanusi Péter, Kolbuszowa testvérvárosának, Mátészalkának polgármestere, Lucjan Szumierz dékán atya – Kolbuszowa plébánosa, Justyna Niepokój Gil etnográfus és Andrzej Selwa – Kolbuszowa kulturális animatora, Kolbuszowa Város Hivatala promóciós, kulturális, turisztikai és együttműködési részlegének vezetője. A programon jelen volt még Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint Okos Márton, a Báthori – Bem Egyesület tagja. A házigazda szerepét Monárné Monika Sagun, a Lengyel Művekődési Ház igazgatója töltötte be.

Kolbuszowa városának és rgiójának bemutatkozását átlengte a legigazibb lengyel kenyér illata, a kárpátaljai szívélyesség és az ottani emberek őszinte barátsága. Kívánjuk, hogy legyen több ilyen találkozás.

Inf. saját, GP., fotó: Pál B., ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje