nyitomontazs

logo mobil

Lengyel-Magyar Barátság Napja – Kielce 2019

2019-ben a Lengyel-Magyar Barátság napi központi rendezvényeknek Kielce városa ad otthont, a központi ünnepségek programjai pedig március 21-24. között zajlanak.

Polish Talent Support

A Krakkói Művészeti- és Divatiskola (Cracow School of Art and Fashion Design) nevében tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy az idén, már negyedik alkalommal megrendezik a POLISH TALENT SUPPORT vetélkedőt, amely egy, a fiatal, határon túl élő lengyel művészeknek...

Wonderland Fesztivál – Művészeti és Kreatív Fesztivál Gyerekeknek

Wonderland Fesztivál –  Lengyelországban és Magyarországon elkezdődik a Művészeti és Kreatív Fesztivál Gyerekeknek.

I. Ifjúsági Polóniai Téli Játékok  - 2019 Krynica-Zdrójban

Szeretettel várjuk a fiatalokat az I. Ifjúsági Polóniai Téli Játékok  - 2019-re, amelyet Krynica-Zdrójban rendeznek meg 2019. február 20. és 24. között.

Nemzetiségi média

Közös történelem Közös történelem

  2019. február. 21. (csütörtök)


Szolnoki csata  Dátum: 2019 március 2 - 11.00, 14,00 és 15.00 órakor Helyszín: Szolnok

Bővebben

„Gurgacz. A kiátkozottak káplánja.” „Gurgacz. A kiátkozottak káplánja.”

  2019. február. 20. (szerda)


Filmvetítés Dátum: 2019. február 26., 18.00 Helyszín: Budapest, VIII ker. Baross u. 1.

Bővebben

Budapest: Katowice promóciója Budapest: Katowice promóciója

  2019. február. 18. (hétfő)


Február 17-én a Lengyel Közművelődési Központ Óhegy utcai részlege, valamint Katowice városa – a VI. lengyelországi régiók bemutatkozása keretében – szeretettel várt az érdeklődőket „Katowice városának promóciójára”; a program keretében Adam Łęski – Katowice városának külső promóciós programvezető előkészítésében bemutatták Katowice városát, a bemutató keretében pedig részleteket vetítettek a „Kötődés erősebb, mint az idő” című Beata Netz riportanyag kiállítás anyagából. Beata Netz volt a kato...

Bővebben

Szolnok: Közös történelem – Magyar emlékek Lengyelországban Szolnok: Közös történelem – Magyar emlékek Lengyelországban

  2019. február. 18. (hétfő)


Helyszín: Szolnok, Verseghy Könyvtár Időpont: 2019. március 2., 11.00

Bővebben

Budapest: bemes színházi találkozó Budapest: bemes színházi találkozó

  2019. február. 16. (szombat)


Február 14-én Valentin napján este a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Nádor utca 34. alatti LKK részleg szeretettel várta az érdeklődőket a bemes aulába, ahol a Nemzetiségi Színházi Szövetség tartott előadást, amely Michał Bałucki "Dom otwarty" (Nyitott ház) színdarabján alakul.

Bővebben

Figyelem: fontos közlekedési információ Figyelem: fontos közlekedési információ

  2019. február. 13. (szerda)


A Lengyel Köztársaság területén megrendezett a közel keleti béke- és biztonsági helyzetről szóló csúcstalálkozó miatt február 10. és 16. között egyes belső uniós határokon ideiglenesen vissza lett állítva a határellenőrzés, ez  Lengyelországnak Németországgal, Litvániával, Csehországgal, Szlovákiával közös határszakaszokon érvényes; csak az egyes kijelölt határátkelőkön lehet majd átkelni. A határellenőrzés a tengeri és a légi kikötőkre is vonatkozik. Marcin Sokołowski A Lengyel Köztársaság ...

Bővebben

Budapest: Szilasi Alex koncertje Budapest: Szilasi Alex koncertje

  2019. február. 12. (kedd)


Február 9-én az V. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület aulájában fellépett Szilasi Alex magyar zongoraművész, aki kiváló előadója a lengyel daraboknak; a koncerten Fryderyk Chopin és Ignacy Paderewski művei csendültek fel.

Bővebben

Sutarski Konrad a legújabb könyveinek bemutatója Sutarski Konrad a legújabb könyveinek bemutatója

  2019. február. 10. (vasárnap)


  Dátum: 2019 február 14, 18.00 óra

Bővebben

Kielce: Lengyel-Magyar Barátság Napja Kielce: Lengyel-Magyar Barátság Napja

  2019. február. 06. (szerda)


Tisztelt Címzettek!  A lengyel-magyar barátság napjának ünnepi eseménysorozata idén a lengyelországi Kielcében kerül megrendezésre. Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Lengyel Önkormányzat 50 férőhelyes busz indítását tervezi a 2019. március 21-24. között tartandó rendezvényre.

Bővebben

Bál ókori görög atmoszférában Bál ókori görög atmoszférában

  2019. február. 05. (kedd)


Már várják a jelentkezéseket a Nemzetközi Nőnap alkalmából, a XVIII. Görög Nemzetiségi Önkormányzat által megrendezett március 2-án 19.00-kor esedékes bálra, amely az ókori görögországi atmoszférában lesz megrendezve a Kondor Béla Közösségi Házban.

Bővebben

Lengyel-Magyar Barátság Napja – Kielce 2019

2019-ben a Lengyel-Magyar Barátság napi központi rendezvényeknek Kielce városa ad otthont, a központi ünnepségek programjai pedig március 21-24. között zajlanak.

Bővebben...:

Polish Talent Support

A Krakkói Művészeti- és Divatiskola (Cracow School of Art and Fashion Design) nevében tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy az idén, már negyedik alkalommal megrendezik a POLISH TALENT SUPPORT vetélkedőt, amely egy, a fiatal, határon túl élő lengyel művészeknek szól, akik a divat, fotózás, belső design-tervezés, koreográfia és színészet területén tevékenykednek.

Bővebben...:

Wonderland Fesztivál – Művészeti és Kreatív Fesztivál Gyerekeknek

Wonderland Fesztivál –  Lengyelországban és Magyarországon elkezdődik a Művészeti és Kreatív Fesztivál Gyerekeknek.

Bővebben...:

I. Ifjúsági Polóniai Téli Játékok  - 2019 Krynica-Zdrójban

Szeretettel várjuk a fiatalokat az I. Ifjúsági Polóniai Téli Játékok  - 2019-re, amelyet Krynica-Zdrójban rendeznek meg 2019. február 20. és 24. között.

Bővebben...:

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje