nyitomontazs

logo mobil

Kerényi Grácia ösztöndíj pályázat

A Fővárosi Lengyel Önkormányzat pályázati felhívása

Nemzetiségi választási felhívás

Tisztelt Hölgyek, Urak! Közeledik április 08-a, a választások napja. A Magyarországon honos történelmi nemzetiségeknek ismét lehetőségük van szószólót juttatni az Országgyűlésbe.

Nemzetiségi média

Szláv Metodika   Szláv Metodika  

  2018. február. 12. (hétfő)


Jövőkép a szláv nyelvek oktatásában, a hazai  nemzetiségi nyelvoktatásban és a kultúrában című tudományos konferencia

Bővebben

Az örmény keresztények nyomán Az örmény keresztények nyomán

  2018. február. 12. (hétfő)


Február 11-én a budapesti Lengyel Házban a Szent Adalbert Egyesület és az itteni LKK részleg kiállítás megnyitót szervezett az örmény kereszténység témájában.

Bővebben

Ülésezett az OLÖ Ülésezett az OLÖ

  2018. február. 12. (hétfő)


2018. február 10-én Budapesten rendkívüli közgyűlésen ülésezett az Országos Lengyel Önkormányzat.

Bővebben

Szilasi Alex koncertje Szilasi Alex koncertje

  2018. február. 09. (péntek)


Belváros-Lipótváros Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja 2018. február 17-én (szombat) 16 órakor tartandó a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesületben (Budapest V., Nádor u. 34. ) Szilasi Alex zongora koncertjére.

Bővebben

Ülésezik az OLÖ Ülésezik az OLÖ

  2018. február. 06. (kedd)


Tájékoztatunk mindenkit, hogy 2018. február 10-én 10.00-kor Budapesten (X. kerület Állomás utca 10.) rendkívüli közgyűlésen ülést tart a magyarországi Országos Lengyel Önkormányzat.

Bővebben

Szentmise és kiállítás megnyitó Szentmise és kiállítás megnyitó

  2018. február. 06. (kedd)


A Lengyel Perszonális Plébánia és a magyarországi Szent Adalbert Egyesület szeretettel vár mindenkit 2018. február 11-én a 10.30-as szentmisére, melynek keretében kiszolgáltatják a betegek kenetét is, ezután találkozó lesz a Lengyel Házban

Bővebben

"A lengyel freskó"

  2018. február. 05. (hétfő)


A Lengyel Közművelődési Központ és a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület szeretettel meghívja GÁL VILMOS történész "A lengyel freskó" című regényének bemutatójára.

Bővebben

Lengyel képviselők ellátogattak az OLÖ-höz Lengyel képviselők ellátogattak az OLÖ-höz

  2018. február. 05. (hétfő)


A  Lengyel Szejm Polóniai és Külhoni Lengyelekért Felelős Bizottságának tagjai február 1-én délelőtt  látogatást tettek az Országos Lengyel Önkormányzatnál.

Bővebben

Budapesten a Lengyel Nagykövetségen találkoztak a polónia képviselői és a Lengyel Szejm Polóniai és ... Budapesten a Lengyel Nagykövetségen találkoztak a polónia képviselői és a Lengyel Szejm Polóniai és ...

  2018. február. 03. (szombat)


Február 1-én a Lengyel Nagykövetségen – Michał Andrukonis nagykövet-helyettes és miniszteri tanácsos, Marcin Sokołowski konzul és dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló jelenlétében - a Lengyel Szejm Polóniai és Külhoni Lengyelekért Felelős Bizottságának delegációja találkozott a polónia képviselőivel,

Bővebben

Budapest: a Lengyel Szejm Külhoni Lengyelekért Felelős Bizottsága delegációjának  látogatása Budapest: a Lengyel Szejm Külhoni Lengyelekért Felelős Bizottsága delegációjának  látogatása

  2018. február. 01. (csütörtök)


01.30. és 02.01. között Magyarországra látogatott Lengyel Szejm és Külhoni Lengyelekért Felelős Bizottságának delegációja.

Bővebben

Kerényi Grácia ösztöndíj pályázat

A Fővárosi Lengyel Önkormányzat pályázati felhívása

Bővebben...:

Nemzetiségi választási felhívás

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Közeledik április 08-a, a választások napja. A Magyarországon honos történelmi nemzetiségeknek ismét lehetőségük van szószólót juttatni az Országgyűlésbe.

Bővebben...:

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Csúcs Lászlóné Halina
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
Telefon: 441-5280 
E-mail: csucs.halina@parlament.hu 

Lap teteje