nyitomontazs

logo mobil

Szeptember 1, 11.00 óra - Farkasréti Temető

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület meghívja Önt 2018. szeptember 1-én 11.00 órakor a budai Farkasréti Temetőbe, ahol id. Antall József és Baló Zoltán ezredes sírjánál a II. világháború kitörésének, valamint a lengyel menekültek befogadásának 79....

A Lengyel Függetlenségi Staféta

Az esemény időtartama: 2018.07.29 - 2018.11.11-ig

FIGYELEM, megváltozik az egyházközség internetes címe!

Tájékoztatunk mindenkit, hogy megváltozott a magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia internetes címe.

Dr. Rónayné Słaba Ewa az új lengyel nemzetiségi szószóló

A 2018 április 8-i magyarországi parlamenti választásokon 210 - az Országos Lengyel Önkormányzat listájára leadott - szavazat mellett nemzetiségi szószólónak választották dr. Rónayné Słaba Ewa Mariát, aki a parlamenti eskütétel után átveszi tisztségét.

Nemzetiségi média

Suffczyński Michał kiállítása Suffczyński Michał kiállítása

  2018. augusztus. 17. (péntek)


Suffczyński Michał: Lengyelország, Magyarország az akvarellek tükrében c. kiállítás

Bővebben

A „Lengyel Kultúra Animációja A „Lengyel Kultúra Animációja

  2018. augusztus. 16. (csütörtök)


A Polonia Nova Egyesület tisztelettel meghívja a lengyel nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek tagjait  a „Lengyel Kultúra Animációja”  című innovatív szakmai találkozóra, amely szeminárium és műhelyi foglalkozás egyben.

Bővebben

A békéscsabai polónia Varsóba látogatott A békéscsabai polónia Varsóba látogatott

  2018. augusztus. 16. (csütörtök)


Július 20 és 26 között az „Ismerd meg hazádat” kezdeményezés keretében a békéscsabai Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és az ottani lengyel önkormányzat művelődési célú kirándulást szervezett Varsóba.

Bővebben

Megemlékezés  Balatonbogláron Megemlékezés  Balatonbogláron

  2018. augusztus. 14. (kedd)


2018. augusztus 31-én „Lengyel emlékezet” címmel megemlékezés lesz Balatonbogláron.

Bővebben

Budapest: találkozás a „W” órában Budapest: találkozás a „W” órában

  2018. augusztus. 02. (csütörtök)


Egy perces néma felállással és a harcok rekonstrukciójával emlékeztek a varsói felkelésre.

Bővebben

Derenki búcsú Derenki búcsú

  2018. július. 30. (hétfő)


  Verőfényes napsütés, igazi nyáridő fogadta 2018. július 29-én a Derenkre érkezőket, ahol az egykori lakók, leszármazottaik, illetve ismerőseik újra találkozhattak, és emlékezhettek a hajdan volt település mindennapjaira.  

Bővebben

Fellobbant a Szent László láng Nyitrán Fellobbant a Szent László láng Nyitrán

  2018. július. 29. (vasárnap)


2018. július 27-én, a Nyitrai piarista Szent László templomban Szent László emlékmisét rendeztek szent királyunk halálának 923. évfordulója emlékére.

Bővebben

Történelmi emlékeink nyomában Történelmi emlékeink nyomában

  2018. július. 22. (vasárnap)


A Zuglói Lengyel Önkormányzat  TÖRTÉNELMI EMLÉKEINK NYOMÁBAN:  címmel autóbuszos tanulmányútat szervez .

Bővebben

Visegrádtól Visegrádig Visegrádtól Visegrádig

  2018. július. 11. (szerda)


Szeretettel várunk mindenkit a „Visegrádtól Visegrádig” című kiállítás megnyitójára, amely a visegrádi Mátyás Király Múzeumban lesz 2018. július 12-én 17.00-kor.

Bővebben

Hírek Szegedről Hírek Szegedről

  2018. július. 09. (hétfő)


Július 7-én véget ért a napközis tábor, amelyet polóniai gyerekeknek és más nemzetiségekből érkezett barátaiknak szerveztek  a városban. 

Bővebben

Szeptember 1, 11.00 óra - Farkasréti Temető

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület meghívja Önt 2018. szeptember 1-én 11.00 órakor a budai Farkasréti Temetőbe, ahol id. Antall József és Baló Zoltán ezredes sírjánál a II. világháború kitörésének, valamint a lengyel menekültek befogadásának 79. évfordulója emlékére találkozót rendez.

A Bem J. Egyesület elnökség nevében
Wesolowski Korinna
elnök

A Lengyel Függetlenségi Staféta

Az esemény időtartama: 2018.07.29 - 2018.11.11-ig

Bővebben...:

FIGYELEM, megváltozik az egyházközség internetes címe!

Tájékoztatunk mindenkit, hogy megváltozott a magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia internetes címe.

Bővebben...:

Dr. Rónayné Słaba Ewa az új lengyel nemzetiségi szószóló

A 2018 április 8-i magyarországi parlamenti választásokon 210 - az Országos Lengyel Önkormányzat listájára leadott - szavazat mellett nemzetiségi szószólónak választották dr. Rónayné Słaba Ewa Mariát, aki a parlamenti eskütétel után átveszi tisztségét.

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje