nyitomontazs

logo mobil

Budapest: a független Lengyelország 100. születésnapja

A gazdag és sokszínű magyarországi lengyelség számos itt lakó honfitárssal - köztük a BAZ megyeiekkel – megünnepelte a független Lengyelország 100. születésnapját. November 11-én a XII. kerületi Apor Vilmos téren koszorúzást szervezett a Bem József LKE.

Lengyelország függetlensége kivívásának 100. évfordulója

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Budapest XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretetettel meghívja 2018. november 11-én 11:00 órakor Lengyelország függetlensége kivívásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes...

Nemzetiségi média

A Lengyel Nagykövetség fogadást adott Lengyelország 100 éves függetlensége alkalmából A Lengyel Nagykövetség fogadást adott Lengyelország 100 éves függetlensége alkalmából

  2018. november. 14. (szerda)


November 13-án a budapesti Szépművészeti Múzeumban Lengyelország 100 éves függetlensége alkalmából fogadást adott a Lengyel Nagykövetség.

Bővebben

A lengyel nők Magyarországon egykor és most A lengyel nők Magyarországon egykor és most

  2018. november. 13. (kedd)


Időpont: november 18, 11,30 órakor Helyszín: Lengyel Ház ( Budapest X ker. Óhegy utca 11 )   Kérem, hogy részvételével kapcsolatos döntéséről szíveskedjen tájékoztatást adni

Bővebben

Varsóban ünnepeltek a polóniánk képviselői Varsóban ünnepeltek a polóniánk képviselői

  2018. november. 12. (hétfő)


November 11-én a Lengyelország függetlensége elnyerésének 100 éves évfordulója alkalmából a lengyel államfő, Andrzej Duda védnökségével megtartott varsói központi ünnepségen vendégeskedtek a magyarországi lengyelség képviselői: dr. Csúcs Lászlóné Halina, a Lengyel Szenátus Elnöke mellett működő Polóniai Tanácsadó Testület tagja és Wesolowski Korinna a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke. ...

Bővebben

Irodalmi est az óbudai Lengyel Szalonban Irodalmi est az óbudai Lengyel Szalonban

  2018. november. 12. (hétfő)


November 17-én 19.00-kor Lengyelország függetlensége elnyerésének alkalmából „Hommage a Stanisław Wyspiański” címmel az óbudai Lengyel Szalonban (Budapest, III. kerület, Kiskorona u. 7.) irodalmi estet szervez a Budapest III. kerületi Lengyel Önkormányzat.

Bővebben

Szeged: Lengyelország 100 éves függetlenségének megünneplése Szeged: Lengyelország 100 éves függetlenségének megünneplése

  2018. november. 12. (hétfő)


November 9-én Szegeden az ottani polónia a tiszteletbeli konzullal konferencián, kiállításon, valamint a Katyni Keresztnél tartott imádságon részt vett és elmentek a függetlenség elnyerésének alkalmából megtartott koncertre. Az ünnepségen magas rangú egyházi és állami tisztségviselők vettek részt, jelen voltak a lengyel diplomácia képviselői és Lengyelországból érkezett vendégek. Több információ ERRE a linkre kattintva olvasható.   (szerk. fotó delmagyar.hu)...

Bővebben

Győr: 100 évvel ezelőtt vált újra függetlenné Lengyelország Győr: 100 évvel ezelőtt vált újra függetlenné Lengyelország

  2018. november. 10. (szombat)


Rendhagyó módon kezdődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pénteki ülése. Németh Zoltán elnök Kollár Jánossal, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat vezetőjével közösen emlékezett arra, hogy 100 évvel ezelőtt vált újra függetlenné Lengyelország, majd együtt kitűzték a megyeháza erkélyére a lengyel zászlót, amely egy hétig fog ott lobogni.

Bővebben

Nyíregyháza : 100 éve Független Lengyelország Nyíregyháza : 100 éve Független Lengyelország

  2018. november. 09. (péntek)


100 éve Független Lengyelország címmel a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kiállítást szervez a  Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Bővebben

Nyíregyháza testvérvárosában Rzeszowban Nyíregyháza testvérvárosában Rzeszowban

  2018. november. 09. (péntek)


2018.11.10-én a Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság kamarakórusa  a FARA templomban 18 órakor ünnepi hangversenyt ad.

Bővebben

Szolnok: Lengyel Függetlenség 100 évfordulója Szolnok: Lengyel Függetlenség 100 évfordulója

  2018. november. 07. (szerda)


Helyszín: Szolnok, Verseghy Könyvtár Dátum: 2018 november 13, 17.00 órakor

Bővebben

100 évvel ezelőtt Lengyelország visszanyerte a függetlenségét! Éljen! Éljen! 100 évvel ezelőtt Lengyelország visszanyerte a függetlenségét! Éljen! Éljen!

  2018. október. 21. (vasárnap)


  A modernkori Lengyelország 100 éves lett. Eljött az ünneplés és a vigadalom ideje.
De az igazi nagy öröm csak mások társaságában ízlik a legjobban. Budapesten, a Margit híd és a Lehet tér által behatárolt területen elrejtettünk 10 rejtvényt, azaz geoládát.

Bővebben

Budapest: a független Lengyelország 100. születésnapja

A gazdag és sokszínű magyarországi lengyelség számos itt lakó honfitárssal - köztük a BAZ megyeiekkel – megünnepelte a független Lengyelország 100. születésnapját. November 11-én a XII. kerületi Apor Vilmos téren koszorúzást szervezett a Bem József LKE.

Bővebben...:

Lengyelország függetlensége kivívásának 100. évfordulója

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Budapest XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szeretetettel meghívja 2018. november 11-én 11:00 órakor Lengyelország függetlensége kivívásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes koszorúzásra Józef Piłsudski marsall emléktáblájánál

Bővebben...:

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. évi partiumi kirándulásáról

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület 2017. május 6-7-én a Szent László év és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Partiumba szervezett kirándulást. A legendás lovagkirály alakjához számos csodás történet kötődik, melyek közül Arany János nem egyet megörökített balladái sorában. A kirándulás két fontos célállomása ezért Nagyvárad és Nagyszalonta lett.
A Budapestről kigördülő autóbusz biztonságosan szállította egyesületünk tagjait a kelet-magyarországi tájakon keresztül, miközben elnökünk Bazsóné Megyes Klára az utazással kapcsolatos praktikus és kulturális információk garmadát osztotta meg velünk. A határ felé közeledve Arany János Szent Lászlóról szóló balladája hangzott el. .Nagyváradon találkoztunk Farkas László honismereti vezetővel, aki vezetett bennünket, valamint intézte a múzeumokba való belépésünket.
A Sebes-Körös partjain elterülő városban kísérőnk elsőként a Rulikowski temetőbe kalauzolt el minket, ahol megkoszorúztuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lengyel származású vértanújának, Rulikowski Kázmérnak a síremlékét. A koszorúzás és a lengyel és magyar himnusz eléneklése után folytattuk utunkat Nagyvárad barokk negyedébe, a kanonok sor és a püspöki palota irányába.
A kanonoksor előtt Farkas László ismertette a több mint száz éven át épült 253 méter hosszú épületkomplexum történetét.
A székesegyház előtt megkoszorúztuk a templomot alapító László király szobrát, amely egykor a város főterén állt. Románia legnagyobb barokk stílusú római katolikus templomát belülről is megtekintettük, a kincstárat muzeológus vezetésével alaposan megvizsgáltuk. Utunk következő állomása a Szent László térre vezetett. A Fekete Sas palota és az egykori piactér történetével gazdagodva néhányan megtekintették a Szent László plébániatemplomot is. A rövid szabad program alatt lehetőség adódott Ady Endre egyik kedvenc tartózkodási helyére, a színház melletti egykori EMKE Kávéházba (ma Hotel Astoria) beülni.
Délután 6 óra tájban érkeztünk szálláshelyünkre a Góbé Panzióba, ahol hangulatos, festett bútorokkal felszerelt szobák várták a megfáradt utazókat.
A második napon a várat jártuk be Mihálka Nándor régész vezetésével. Többek között megtudhattuk, hogy történelme során Nagyvárad gyakran elpusztult(ennek köszönhető, hogy a XIX.század végén felépülhettek a ma is megcsodált szecessziós épületek), de a vár nem. Gazdag régészeti emlékeinek köszönhetően a látogató korszakokon átívelő képet kaphat a várban zajló életről. És megtudtuk azt is, hogy feltárásra várnak még a régi székesegyház maradványai: a kutató ásatások során nagy valószínűséggel megtalálták László király sírját is. A nagyváradi látogatás a Bémer tér környékén folytatódott, ahol elsétáltunk az Ady Múzeumig, a múltszázadi Müller-cukrászda épületéhez, amely a Wikipédia szerint a „Müllerei”. Farkas László véleménye szerint ez tévedés, mert ezen a néven Várad más pontján található műemlék. Gyönyörködtünk a szecessziós házakban – már amelyiket nem borította védőfólia! Van még tataroznivaló bőven a városban, a sétálóutcán is.
Nagyváradot elhagyva szép élményekkel gazdagodva távolodtunk a történelmi Magyarország egyik, valaha jelentős kereskedelmi központjától, Szent László király nyughelyétől.
Nagyszalonta alig 40 kilométernyi távolságra fekszik Nagyváradtól. A hajdúvárost még Bocskai István fejedelem vásárolta meg Toldi Györgytől egykori katonái, a hajdúk számára. Arany János, Szalonta híres szülötte is hajdú ősöket tartott számon felmenői között, ahogy ez a Csonka-torony bejárata felett látható Arany-emlékmű is megörökíti. Az egykori szalontai vár őrtornya ma a nagy költőnek állít emléket. Egyesületünk megkoszorúzta az emléktáblát, és az Epilógus című Arany-vers elhangzása után megtekintette a kiállítást.
A Csonka-toronnyal átellenben lévő parkban több szobrot is megcsodálhattunk. Egyebek között szobra van természetesen Bocskai fejedelemnek és Kossuth Lajosnak is. Ez utóbbit megkoszorúztuk, és énekszóval tisztelegtünk előtte. Arany János szobránál csoportkép készült, és meghallgathattuk a református templom toronyzenéjét, ami Kossuth-nóta! A város híres szülötteinek szobrai is ide zsúfolódtak. Zilahy Lajos, Sinka István, Kulin György (a róla készült mellszobor az érdi alkotó, Domonkos Béla műve). Kiss István szobrászművész is mellszobrot kapott saját alkotása, a padon ülő Arany Jánost ábrázoló szobor mellett.
Arany János emlékházának megtekintésével zárult az egyesületi kirándulás partiumi programja és a napsütéses kiránduló idő. Szemerkélő esőben búcsúztunk Nagyszalontától, a határt Méhkeréknél léptük át fiatalodva egy órát. Hiszem, hogy a két nap alatt megélt közös élmények szorosabbra fűzték az egyesület tagjai között a kapcsolatot, bővítették ismereteinket a lengyel-magyar közös múlt tekintetében, erősítették kötődésünket a Kárpát-medence kulturális értékeihez.
Dózsa Lajos

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

 
szkola polska

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje