biglogo archivum

Kedves Honfitársaim!

Veletek együtt szeretnék ezen a napon megállni, szeretném kielemezni és elgondolkodni azon, mit jelent számomra a Lengyel-Magyar Barátság. Hivatalosan állami szinten 2006 óta ünnepeljük ezt a napot, amikor is felállították a két tölgy emlékművét Győrben.

Sajnos jelenleg nem tudunk hagyományos módon ünnepelni, ezért lehetőség nyílik az elgondolkodásra. Látom,hogy mindenki a maga módján próbálja megkeresni a definíciót a témában. Itt definícióról lehet beszélni egyáltalán? A két tölgy képe és közös létezése, amely életét a szemnek nem látható összefonódó gyökereknek köszönheti, amely erejét egy közös forrásból nyeri. Nemzeteink történelme már számos alkalommal bebizonyította, hogy a kulturális különbségek ellenére egymásra mindig számíthatnak.

E tény egészen időnkig elvezethető. Sokan közülünk úgy került Magyarországra, hogy lengyel-magyar családot alapított, és talán általánosságban is elmondhatjuk, hogy ez nem egy könnyű feladat – főleg egy lengyel feleségnek. Nagy kulturális és vallásbeli különbségekkel érkeztünk az országba, de a barátságot az egymást szerető  emberek kontextusában figyelve sokszor a szívünk dobbanására hallgatunk ebben a kiemelkedő ügyben. Ezért mi, Magyarországon élőlengyel nők büszkék lehetünk arra, hogy gyermekeink ebből  a multikulturális közegből nyerhetik erejüket és hazáik szellemiségét. Igen, a „Barátság” néha nagyon nehéz, a szem elől rejtve épül a szellemiség kötelékeinek segítségével. Engedjétek meg, hogy kiemeljem ezeket:

Negyvenegy évvel ezelőtt, 1980 október 8-án II.János Pál pápa a Vatikánban felszentelte a Magna Domina Hungarorum kápolnát és számos, a kápolnában ábrázolt – többek között lengyel - szent példájára hivatkozva a pápa kihirdette egyértelműen az európai üzenetet

„Az általunk tisztelt szentek életművéből megszületett az európai civilizáció, amely Krisztus evangéliumán nyugszik; egy olyan értékrend született, amelynek célja az autentikus humanizmus volt, amelyet átszövik az időtálló alapértékek. Gyökeret vert annak a polgári társadalmi rendnek a népszerűsítése, amely tiszteli és elismeri a szellemiség elsőbbségét. A hit tanúságtevőinek megingathatatlan perspektívája nem veszített aktualitásán és egy útmutatóként funkcionál, hogyan is lehetne építeni egy békén alapuló szolidáris Európát, amely igazán emberi és ahol le lehet győzni az ellentéteket, amelyek veszélyeztetik az emberek békéjét és a nemzeteket. Úgy gondolom, hogy ez a rendkívül értékes és szeretett kápolna ihletet ad a keresztényeknek és jóakaratú embereknek, akik a béke hasznos építői lehetnek az egyesült Európában.”

Áldott Lengyel-Magyar Barátság napi ünnepet kívánok!  

Molnárné Sagun Z. Monika

a Magyarországi Szent Adalbert Egyesület elnöke

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje