biglogo archivum

Május 8-án a kiskunhalasi Csipkeházban megnyitották a XVI. Nemzetközi Csipkekiállítást, melynek díszvendége idén Lengyelország volt. A kiállítás megnyitón reszt vett Roman Kowalski Lengyelország budapesti nagykövete és Neje.

A nagykövet arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés Hazánk számára, hogy díszvendége lehet ilyen rendezvénynek, valamint hangsúlyozta a magyar – lengyel regionális kapcsolatok fontosságát. A megnyitón jelen voltak a magyar politikai élet kiválóságai Bányai Gábor parlamenti képviselővel, a város vezetése, Pajor Kálmán, a kiskunhalasi Csipke Egyesület elnöke, csipkekészítő asszonyok és a város lakói. A kiállításon bemutatásra kerültek csipkék Magyarországról, Horvátországról, Szerbiából és Lengyelországból. A lengyel csipkét Monika Madej munkái képviselték, aki már számos kiállításon mutatta be csipkéit: Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában. A művésznő Bobowa településből származik, amely Tarnów és Nowy Sącz között található, és amely különleges csipkéről híres. A Bobowa-féle csipke már a XVI. században népszerű volt.

A magyar kiskunhalasi csipkének is nagy híre van a világban, sok államfőt ajándékoztak meg ilyen csipkékkel, többek között II. János Pál pápát is. Néhány éve a kiskunlasi csipke a varsói köztársasági elnöki palotát dísziti.

A kiskunhalasi kiállítást népi együttesek és kórusok fellépése gazdagította.

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje