biglogo archivum

Sokan gyűltek össze azon a napsütéses áprilisi délutánon a budapesti Szent István bazilikában, hogy az öt évvel ezelőtt történtekre emlékezzenek, amikor 2010. április 10-én a lengyel köztársasági elnököt, feleségét és az őket kísérő delegációt szállító repülőgép Szmolenszk felett lezuhant.

A szentmise hatkor kezdődött, amelyet az áldozatok emlékére mutatott be Snell György, az esztergom-budapesti főegyházmegye püspöke, a Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre, és Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa.
A szertartáson részt vett többek között Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Felelős Helyettes Államtitkára, Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója, dr Rónay Slaba Ewa az országos Lengyel Önkormányzat elnöke és dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, Eugeniusz Korek, a Magyarországi Bem József Kulturális Egyesület elnöke és Molnárné Monika a Magyarországi Szent Adalbert Lengyel Katolikus Egyesület elnöke . Jelen voltak diplomaták.
De nemcsak a hivatalos szervek képviseltették magukat. Mindenki jelen volt, nemcsak a magyarországi lengyelség képviselői és itt élő tagjai, hanem azok a jóindulatú emberek is, akiket megérintett a lengyel nép váratlanul bekövetkezett tragédiája. Akik részvétet szerettek volna nyilvánítani és osztozni a felfoghatatlan gyászban, akik együtt érzően figyelemmel kísérték az öt évvel ezelőtti eseményeket és így hajtottak fejet a tragikus hirtelenséggel elhunyt áldozatok előtt.
Mint ismert, 2010. április 10-én reggel háromnegyed kilenckor a szmolenszki katonai repülőtér közelében lezuhant a lengyel köztársasági elnököt, Lech Kaczyńskit és feleségét, Marta Kaczyńskát, számos parlamenti képviselőt, kormányzati tisztségviselőt, állami és társadalmi képviselőt, a fegyveres erők vezetőit és a kormányőrség tagjait, valamint az őket kísérő személyzetet szállító Tu-154-es repülőgép. A küldöttség a katyńi vérengzés 70-ik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott. A 96 utas közül senki sem maradt életben.
Adj Uram, örök nyugodalmat nekik és az örök világosság fényeskedjék nekik.
Nyugodjanak békében.
Ámen.
(inf.Ijjas Anna, fot.B.Pál)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje