biglogo archivum

A Bartók Béla úton, tenyérnyi helyen megbúvó Gdańsk Könyvesboltban lépni nem lehetett a sok érdeklődőtől, akik szó szerint szinte bezsúfolódtak a hangulatosan megvilágított kis helyiségbe, hogy tanúi legyenek Mitrovits Miklós történész és Pálfalvi Lajos műfordító beszélgetésének.

A találkozóra március 5-én csütörtök este hét órakor került sor, de már jóval előtte gyülekeztek az ismerősök és érdeklődők, hogy még időben helyet foglalhassanak az eseményre. S miközben bőven fogyott a helyben kapható lengyel sörből, elkezdődött a lengyel-magyar kapcsolatok mélyreható elemzése, amelynek alapja a tavaly ősszel megjelent, Lengyel-magyar „két jó barát", a két ország 1957-1987 közötti kapcsolatait felölelő dokumentumkönyv volt.
Aki eddig nem olvasott bele a könyvbe, ezt a beszélgetést hallgatva valószínűleg kedvet kapott rá, hogy belelapozzon. Számtalan érdekes téma felvetődött, ami a mai helyzetet is befolyásolhatja. A magyarok lengyelképe, a lengyelek magyarképe, valamint a propaganda szerepe mindkettőben, a kisebbségekhez való viszonyok, politikai, történelmi és kulturális kérdések, a vita Spiró György Ikszek című könyve körül és még sorolhatnánk.
A program késő este ért véget, s miután minden felmerülő kérdés megválaszolásra került, a vendégek elkeveredtek a meghívottakkal, és kezdetét vette a kötetlen, éjszakába nyúló beszélgetés.

( inf. Anna Ijjas)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje