biglogo archivum

Szinte nem is maradt szabad szék azon az előadáson, amelyet Roman Kowalski, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tartott március 5-én délután az ELTE Múzeum körúti épületében, a Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában.

Nem is előadás volt ez, inkább egy kötetlen, „baráti" beszélgetés, mely cím szerint a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokról szólt. Roman Kowalski megosztotta a hallgatósággal véleményét, sokéves tapasztalatát, majd az előadás végén feltett kérdésekre részletesen válaszolt.
Számos aktuális témáról szó esett, a lengyel-magyar kapcsolatokról régen és most, a visegrádi együttműködésről, kulturális és politikai kérdésekről, idegenforgalmi statisztikákról, a sajtó és a média vitathatatlan szerepéről a lengyel-magyar ügyekben, az aggasztó ukrán helyzetről, amely ugyanúgy fontos a magyarok és a lengyelek számára.
Kiváló eredmények is szóba kerültek, ilyen volt például a két ország közötti virágzó kereskedelem, amelyet nem multinacionális vállalatok, hanem főként vállalkozások és kisebb cégek bonyolítanak le. De van persze olyan terület is, ahol elkelne a fejlesztés: például a két ország közötti közlekedés kérdése, amely nélkülözhetetlen a jó kapcsolatokhoz, autópályák építése, lehetne több város között is repülőjárat.
A közönség nagy része diákokból állt, akiket joggal érdekelhet, milyen jövőre számíthatnak, ha majd kézhez kapják diplomájukat. Elhangzottak ösztöndíj-lehetőségek, nyelvi képzések, hiszen a jó nyelvtudás elengedhetetlenül fontos, hogy boldoguljanak a munkaerőpiacon.
Mindent összevetve, érdekes és aktuális, szinte mindenre kiterjedő beszélgetés volt ez, amelynek végén a résztvevők eredeti, régről ismert lengyel Krówkával gazdagodtak.

(inf. Anna Ijjas)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje