biglogo archivum

A magyar – lenyel farsangi mulatozásnak gazdag hagyományai vannak. A február 7-én Budapesten megtartott Lengyel Bált már negyedszer szervezték meg.

Ez alkalommal nagyszerűen sikerült összekapcsolni a régebbi hagyományokat egy újabb, modernebb kulturális arculattal. A bálban nagyon sokan vettek részt: a régi emigrációs Polónia tagjai, valamint az újonnan érkezett fiatal nemzedék képviselői is, de nem hiányoztak a hűséges lengyelbarát magyarok sem. A bált jelenlétükkel megtisztelték: a kormány és a városvezetés tagjai, Roman Kowalski lengyel nagykövet, dr. Csúcs Lászlóné a parlamenti lengyel szószóló, jelen volt Siklósi Beatrix, a MTVA nemzetiségi műsorainak főszerkesztője.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, valamint Roman Kowalski lengyel nagykövet elvállalta a Lengyel Bál fővédnökségét" – mondta köszöntőjében a bál háziasszonya, dr. Rónay Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. A bál, mely a budapesti Hungaria Hotelben került megrendezésre, hagyományos lengyel polonézzel kezdődött, a program során két együttes lépett fel (magyar és lengyel) - a budapesti Operett Színház három tagjától többek között nagyon energikus kánkánt láthattunk. A programban közreműködött Krzysztof Kiełpiński "Chomik", ismert színész és zenész, Zenon Laskowik kabaré társulatának tagja, tánczenét pedig Brzozówból érkezett „Kwarta Czyste'y" együttes szolgáltatta. A bál ceremóniamestere Adam Berkowicz volt, aki nagyszerűen meg tudta mozgatni a vendégeket. A bál során megválasztották a bál királynőjét és királyát, volt tombola is, amelynek bevételét egy budapesti beteg leány kezelésére ajánlották fel.
Az idei bálban, mely hajnalig tartott, több mint száz vendég vett részt.
(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje