biglogo archivum

Tátrai tájkép II. János Pállal címmel nyílt meg akvarellkiállítás a Lengyel Házban a kőbányai Óhegy utcában. A megnyitóra január 18-án 12 órakor került sor a hagyományos lengyel nyelvű szentmise után a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének szervezésében.

Az egybegyűlteket Molnárné Sagun Zdzisława, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének elnöke köszöntötte és nyitotta meg a kiállítást, majd Tadeusz Kurek következett, aki többek között Toruńban és Lublinban végezte festészeti, illetve szobrászati tanulmányait. II. János Pálról szólva, aki a lenyűgöző hegyes-völgyes tájképeken többször is feltűnik, elmondta, hogy számára a pápa elsősorban egy ember, egy szerény ember, aki a földön járt és a világot zarándokként járta végig.
Ezt követően Marcin Grzelak atya néhány gondolattal zárta a megnyitót, majd felcsendült néhány górál népdal és a lelkes közönség dallal köszöntötte fel Tadeusz Kurkát, aki néhány nappal ezelőtt ünnepelte éppen a születésnapját.
A Madridból induló vándorkiállítás valóban nem mindennapi látnivalót ígér.
Nemcsak azoknak érdemes megtekinteni, akik rendszeresen járnak a Tátrába síelni vagy kirándulni, és az akvarellek előtt nézelődve szívesen felidéznék az emlékeket, hanem azoknak is, akik még soha nem jártak arra. A téli és nyári tájképeken hófödte hegyek és zöldellő völgyek láthatók, kis hegyi kunyhók és fatemplomok, zúgó hegyi patakok és ködbe vesző ösvények, no és nem utolsósorban II. János Pál alakja, aki pápaként is szívesen kereste fel szeretett hazája hegyeit, ahol nemcsak gyakran síelt és kirándult, de elmélkedett is. Elmélkedő és a tájban gyönyörködő arcát jelenítik meg Tadeusz Kurek nagyszerű munkái, amelyeket február 28-ig tekinthetnek meg a Lengyel Házban az odalátogatók.
(inf.A.I. fot. b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje