biglogo archivum

Jónéhányan összegyűltünk az ELTE Kari Tanácstermében, hogy együtt felidézzük a rendszerváltozás nagy pillanatait a négy visegrádi államban: Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Az alkalmat a prágai bársonyos forradalom évfordulója adta, amely egy hete történt. A bevezetőben elhangzott, hogy a rendszerváltozás óriási eufóriát jelentett, amely az egész térségben felébresztette az emberekben a szolidaritást. Erről számoltak be a meghívott diplomata vendégek, akik mindezt kívülről látták.

Engelmayer Ákos, hazánk korábbi varsói nagykövete, Huncik Péter, pszichiáter, író, Szigeti László, a pozsonyi Kalligram kiadó igazgatója, Váradi Lajos, Magyarország korábbi pozsonyi főkonzulja és Boros Jenő, Magyarország korábbi pozsonyi nagykövete egymást követően idézték fel a sorsdöntő pillanatokat, időnként személyes élményekkel tarkítva vagy történelmi adatokkal kiegészítve.
A konferenciát időnként megrázó filmbejátszások szakították meg a történtekről, amelyek emlékeztettek az akkori időkre, a reményteljes várakozás napjaira, de mindenekelőtt arra, hogy sorsunkat magunknak kell kezünkbe venni és irányítani.
(inf. A.Ijjas)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje