biglogo archivum

Szuromi Szabolcs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, a Lengyel Köztársaság elnökének, Bronisław Komorowskinak a döntése alapján, a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítésért, valamint a lengyel kultúra támogatásáért tett elévülhetetlen érdemeiért a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje Kitüntetésben részesült.

A Lengyel Köztársaság elnökének a nevében a kitüntetést Roman Kowalski nagykövet adta át.
Az ünnepségen részt vettek a magyar kormány képviselői, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai, a Magyar Katolikus Egyház tagjai, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárai, a magyarországi lengyel kisebbség képviselői, valamint a kitüntetett családjának tagjai és barátai. Az ünnepségen szintén jelen voltak a magyar média képviselői.
Dr. Szuromi Szabolcs római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2013 személyes munkájának köszönhetően maradhatott fenn és bővülhetett tovább a Lengyel Szak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2013 elején, amikor a szak további sorsa forgott kockán, határozottan állást foglalt amellett érvelve, hogy a lengyel szak fontos részét képezi az egyetemnek. Nemcsak megakadályozta a szak számára kedvezőtlen döntés megvalósítását, hanem további lépéseket tett a szak helyzetének a megerősítése érdekében.
Az erőfeszítéseinek hála a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2013 díszdoktori címmel tüntette ki Krzysztof Zanussit.
A Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetségével közösen segített a párkányi csata 330. évfordulója alkalmából – a téma magyar szakértőinek a részvételével – megrendezett konferencia és találkozó megvalósításában, amelyen végül több mint több mint száz ember vett részt: köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai, polonisták és történészek. Korábban a rektor úr jelentős mértékben támogatta a lengyel történelemmel, valamint a lengyel-magyar kapcsolatokkal foglalkozó projektek megvalósítását. Tevékenyen együttműködik a lengyelországi egyetemekkel, amelyekkel sikeresen valósítanak meg közösen tudományos és diák projekteket.
(www.budapeszt.gov.pl)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje