biglogo archivum

„Remény a reménytelenségben. Főpásztorok a kelet-közép-európai diktatúrákban.” Ezzel a címmel jelent meg konferenciakötet, amelynek bemutatójára november 23-án került sor a kőbányai Lengyel Házban. Az esemény a Márton Áron Társaság és az MLK Szent Adalbert Egyesületének jóvoltából jött létre. A termet megtöltötték az érdeklődők és meghívottak, mikor a bevezetőt elkezdte Roman Kowalski, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A másodikként felszólaló Grzegorz Piotr Bielaszka, a nunciatúra titkára kifejtette: Stefan Wyszynski mindenkinek reményt adott a kommunista érában, és fontos ezért hálát adnunk, valamint hogy a katolikus egyház volt a szabadság és a remény egyetlen sugara.
Andrzej Kostecki atya Wyszynskiről szólva azt a pillanatot emelte ki, amikor megegyezésre került sor a lengyel egyház és a kommunista hatalom között, s hogy ezért az Ezredév Prímását számos kritika érte. Kiemelte Wyszynski főpásztori szerepét, s hogy minden nehézség ellenére is elvégezte a munkáját.
Michał Lipinski atya II. János Pál életéből idézett fel fontos pillanatokat, valamint azt a jónéhány eseményt, mikor a leendő pápa hitét és reményét próbára tette a sors.
Soós Károly, a Márton Áron Társaság elnöke arról beszélt, hogy mind a négy főpásztor – Mindszenty József, Márton Áron, Karoł Wojtyła és Stefan Wyszynski – kortársak voltak, és milyen utat jártak be. Felelevenítette Márton Áron életútját, aki a XX. század legnagyobb magyar püspöke volt, és egyben akkoriban Románia legmegfigyeltebb személyisége.
Zombori István, a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség igazgatója zárta a konferenciát. Felidézte a tavalyi szeptemberi konferenciát, amelynek anyagából a könyv készült. Megköszönte és kiemelte Roman Kowalski támogatását a kötethez, majd a hallgatóság figyelmét néhány másik könyvre hívta fel érdekességképpen, melyek hamarosan megjelennek.
( A.Ijjas)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje