biglogo archivum

November 19-én a Bem Egyesületben megtartották a soron következő különleges történelemórát, mely keretében az előadók tudománynépszerűsítő formában bemutatták az elmúlt 25 év magyar – lengyel történelmet.

Az érdekfeszítő konferenciát úgy, mint az előzőt is, Szalai Attila, a "Głos Polonii" szerkesztőségének tagja, publicista, Bem Egyesület tagja, vezette. Az előadások témái: Szalai Attila: Ahol minden máshogyan volt, Simon János (politológus, szociológus): A szabadság 25 éve – hogyan élnek a szabadsággal a magyarok és a lengyelek, Lagzi Gábor (történész): A lengyel keleti politika 25 éve, Mitrovits Miklós (történész): Átvilágítás és kárpótlás kérdése Magyarországon és Lengyelországban, Lóránt Károly (közgazdász): A magyar és lengyel gazdaság átalakulása, Molnár Imre (történész, diplomata): A magyar-lengyel politika negyed évszázada, Zsille Gábor (költő, műfordító): Magyar-lengyel irodalmi kapcsolatok a rendszerváltás után, Kovács Orsolya (jogász): Pótolhatatlan Andrzej Przewoźnik.

A különleges órára eljöttek az egyesület tagjai és szimpatizánsai (Székesfehérvárról és Dunaújvárosból is), a lengyel-barát magyar értelmiségiek, valamint jelen voltak: Andrzej Kalinowski lengyel konzul, Jan Kurdziałek ezredes, katonai attaché, dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke.
Az idei órák alatt 15 előadást hangzott el. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Bem Egyesület elnöksége folytatni szándékozik a különleges történelmi órákat jövőre is.
(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje