biglogo archivum

Mint minden évben, idén is a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete és a Lengyel Perszonális Plébánia megrendezte a Szent Mária Lengyelország királynője és Május 3-i Alkotmány Ünnepéhez kapcsolódó ünnepséget. Az ünnepség a Lengyel Templomba tartott szentmisével kezdődött, amit a Hazáért mondtak.

A misében közreműködött Wieliczkából érkezett kórus. A mise után a Lengyel Házban a lengyel királyokat bemutató kiállítás megnyitására került sor. A kiállítást dr Wojciech Kozłowski történész mutatta be.

Az ünnepségen, a Polónia tagjai mellett, részt vett Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete Nejével együtt, valamint Andrzej Kalinowski lengyel konzul és Jan Kurdziałek ezredes, katonai attaché.

Szent Mária, mint Lengyelország királynője régóta jelen van a lengyel nemzet történelmében. Már Jan Długosz, középkori krónikaíró, nevezte Szent Máriát a Világ és lengyelek úrnőjének. A XVI. sz. második felében fordul elő először a Lengyelek Királynője elnevezés. Ünnepét XV. Benedek pápa állította 1920-ban lengyel püspökök kérésére Lengyelország függetlenségének visszanyerése után.

224 évvel ezelőtt, 1791-ben az ún. Négyéves Szejm alatt a haladó reformokat kívánó képviselői csoport megszavazta az ún. Május 3-i Alkotmányt. Ez Európában első, a világban pedig második, az amerikai után, alaptörvény, melyet azóta a XVIII. századi három korszakalkotó mű egyikének tartanak.
1791. május 5-én kimondták, hogy május 3-a az Alkotmány Ünnepe lesz. Lengyelország felosztása után azonban az ünnepet nem lehetett megtartani. Újból 1919-ben, a II. Lengyel Köztársaság idejében kezdték ünnepelni. A német megszállás alatt, valamint 1946 után újból betiltották. Az 1990-ben bekövetkezett rendszerváltás óta újra a lengyel legfontosabb nemzeti ünnepek egyike.
(b. fot. B.Pál)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje