biglogo archivum

Május 4-én délután ünnepelte a Lengyel Nagykövetség a lengyel alkotmány megszületését a budapesti Várkert Bazár épületében. Az ünnepség kezdetén felcsendült a lengyel, majd a magyar himnusz, utána pedig Roman Kowalski, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg a rendezvényt.

Bevezetőjében elmondta, hogy 1791. május 3-án az akkori Lengyel Köztársaság polgárai által elfogadott alkotmány a világ második, Európa első alkotmánya volt. Felhívta a figyelmet a lengyel-magyar barátság kivételes jellegére, amely megmutatkozik a politikában és a két ország polgárai közötti viszonyban, és kiemelte, hogy az államközi kereskedelmi forgalom 2014-ben meghaladta a 7 milliárd eurós összeget. A tavalyi esztendő eseményekben gazdag év volt a lengyel-magyar kapcsolatok szempontjából, de maradtak még feladatok és kihívások.
Majd megemlítette a 2015. április 24-én elhunyt Władysław Bartoszewski professzor alakját, akitől hétfőn Varsóban vettek végső búcsút. Ezalatt a kivetítőn egy kétnyelvű idézet volt látható, amely az egykori varsói felkelőtől származott: „Megéri tisztességesnek lenni, bár ez nem mindig térül meg. A tisztességtelenség megtérül, de nem érdemes annak lenni."
Ezek után Hende Csaba nemzetvédelmi miniszter következett. Beszédében kiemelte, hogy 1791. május 3-án egy nagy horderejű dokumentum született, amely új távlatokat nyitott meg Lengyelország állampolgárai előtt. Lengyelország hat emberöltőn keresztül élt nagyhatalmak szorításában, szabadsága elveszett. Mind a hat nemzedék megharcolt a függetlenségért, a szabadságért, nemcsak a csatatéren, hanem az élet valamennyi színterén. Minden, ami az 1791-es alkotmány megszületéséért és védelméért történt, rendkívül értékessé teszi ezt a mai napot.
Az ünnepségen számos lengyel, magyar és külföldi vendég vett részt, többek között Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa, Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnöke. Jelen voltak a fővárosi és vidéki lengyel önkormányzatok képviselői, valamint lengyel szervezetek képviselői is.

(Ijjas Anna, fot. b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje