biglogo archivum

Az idei évben is bővelkedett lengyel vonatkozású programokban a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenárison rendezett többnapos eseményen több lengyel író is tiszteletét tette: Tomasz Grabiński, Sylwia Chutnik és Żanna Słoniowska.

Április 24-én délután a lengyel Angelus-díjról folytatott beszélgetést Kerékgyártó István, Pavol Rankov Szlovákiából és Tomasz Grabiński – a beszélgetést Pászt Patrícia moderálta.
Idén az Angelus-díjat Pavol Rankov Szeptember elsején (vagy máskor) című könyve nyerte el, amelyet a Kalligram Kiadó adott ki. Kerékgyártó István elmesélte a könyv történetét és felolvasott belőle. Három barát harcol egy lány szerelméért, a cselekménybe azonban beleszól a könyörtelen történelem: II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítések és az 1968-as forradalom.
Pavol Rankovot személyes élmények motiválták: apja elbeszélései alapján írta meg a könyvet, amelyben képzeletbeli szereplők szerepelnek valóságos epizódokban. Felidézte azt a történetet, mikor apja nővére a Nyugati pályaudvarnál lakott, és hosszú sorban állva várt a kenyérre 1956-ban. Aztán jöttek az orosz tankok és lőttek. Kirobbant a forradalom, majd következett a megszállás, de ugyanúgy sorba kellett állni mindenkinek. Ez a regény azokról szól, akik az utcán sorakoznak – nem országok, hanem valóságos emberek története. A történetben normális emberek akartak normális életet élni, de a rendszer nem engedte.
A lengyel Angelus-díjat Wrocław város és a Dziennik napilap alapította, Angelus Silesius XVII. századi wrocławi költőről nevezték el. Olyan alkotás kaphatja meg, amely egész Közép-Európát felöleli. Egy idegen nyelvű, lengyelre lefordított és egy lengyel művet jelölhetnek a kiadók. A díjazás anyagilag jelentős: 150 ezer złoty – kb. tízmillió forint –, amelyet kétszer magyar szerzők is megkaptak: Spiró György és Eszterházy Péter.
A következő program a K4-ről szóló beszélgetés volt, amelyen Tomasz Grabiński, Pavel Vilikovsky, Margit Garajszki és Németh Gábor vettek részt. A K4 egy „visegrádi" könyvsorozat – az elnevezés onnan ered, hogy a könyv szó lengyelül, szlovákul, csehül és magyarul is K betűvel kezdődik – książka, kniha, könyv. A K4 terve, hogy minden évben megjelentessenek egy kortárs magyar, lengyel, cseh, vagy szlovák szerző könyvét, mégpedig mind a négy országban ugyanazon a napon. Ezek a művek közös történetekről szólnak, a közös múltról és a közös mai életről.
Ezúttal Pavel Vilikovsky Egy igazi ember története című művéről volt szó, amely a K4 könyvsorozat indító kötete. Egy '70-80-as évekbeli karriertörténetet mutat be, egy kisember történetét, aki elindul fölfelé. A történet szinte ma is játszódhatna bármilyen országban, hiszen azok a tényezők, amelyek a karriervágyat kihasználják, ma is jelen vannak.
Majd Sylwia Chutnik könyvbemutatója következett. A Női zsebatlasz Varsó külterületén játszódik, s történetek egy bérház négy lakója körül bonyolódnak. A könyvben fontos szerepet kap a bazár, amely a szerző számára is lényeges volt, mert lehetőséget adott az emberek megfigyelésére. A műben időről-időre megjelenik Szűz Mária alakja: Lengyelországban igen erős a Mária-kultúra, Varsóban kapualjakban, falifülkékben számos Mária-szobor rejtőzik. A varsói felkelés alatt ezekhez a Mária-szobrokhoz imádkoztak a lakók, hogy a ház megmeneküljön.
Szó esett még Sylwia Chutnik sokoldalú munkásságáról is, aki író, újságíró és idegenvezető is egyben – a városnézések keretében Varsó nőalakjait mutatja be - , valamint vezetője a lengyel MaMa alapítványnak is, amely a lengyel anyák és nők jogaiért küzd.
(Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje