biglogo archivum

A II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából a Lengyel Perszonális Plébánia és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete szervezésében április 26-án emléktáblát avattak, mellyel emléket állítottak azoknak a papoknak, akik a II. világháború éveiben lelkipásztori szolgálatot teljesítettek a lengyel menekülttáborokban Magyarországon.

„Évek múltak el, de ne engedjük feledésbe merülni a magyar – lengyel barátság emlékét, annak a barátságnak, amely a legnehezebb időkben, a II. világháború idején teljesedett ki, ne feledkezzünk meg arról a segítségről, amelyet nyújtottak a magyarok a lengyeleknek, amikor megnyitották előttük szívüket és otthonukat. A ma felavatott emléktábla ezt tanúsítja." – ezeket a szavakat mondta el Roman Kowalski lengyel nagykövet azon az ünnepségen, melyen felavatták a lengyel templom tornyán elhelyezett emléktáblát. A táblán a következő felirat olvasható: „Istent, hazájukat és a menekülteket szolgálták. Hálát adunk Istennek, megtartjuk őket mlékezetünkben. A lengyel menekültek Magyarországra jövetelének 75. évfordulóján – Lengyel Külügyi Minisztérium, Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Lengyel Perszonális Plébánia és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete."

A templom szerepéről a háborús években és a történelemről Hegyi László az EMMI helyettes államtitkára beszélt. A tábla felavatását megelőző szentmisén Krzysztof Grzelak atya pedig hangsúlyozta, mennyire fontos a történelem ismerete ahhoz, hogy a reményre alapozva építsük az értékeket.

Az avatási ünnepségen részt vett: Roman Kowalski lengyel nagykövet és Neje, Hegyi László helyettes államtitkár, katonai attaché Jan Kurdziałek ezredes, a budapesti Apostoli Nunciatúra titkára dr. Grzegorz Piotr Bielaszka, parlamenti lengyel szószóló dr. Csúcs Lászlóné, Budapest X. ker. Önkormányzat polgármester-helyettese Véber Tibor, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke Rónay Ewa, valamint magyar és lengyel hívők. Az ünnepséget Molnár Imre, az érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vezette. Az ünnepséget emelt hangulatához hozzájárult a Lengyel Légió kísérete, valamint a Szent Kinga kórus fellépése. Jelen volt Julia Koziorowski asszony is, aki személyesen ismerte Wincenty Danek atyát, és szemtanúja volt a 75 évvel ezelőtti eseményeknek. Az ünnepség védnöke J.E. Alberto Bottari de Castello – magyarországi Apostoli Nuncius volt.

Számítások szerint a II. világháború alatt kb. 80 lengyel pap segítette a lengyel menekülteket Magyarországon. Köztük volt Wincenty Danek atya, aki a plébánia első plébánosaként 1908-ban érkezett Magyarországra. Idén április 27-én lesz Danek atya halálának 70 évfordulója.

Azokat, akik szeretnék megnézni a lengyel atyák emlékére elhelyezett táblát tájékoztatjuk, hogy a tábla Budapest X. kerületében, Óhegy u. 11. sz. alatt található lengyel templom tornyán lévő kereszt jobbján látható.
(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje