biglogo archivum

Igazi ritkaságnak és érdekességnek adott otthont a napokban a Magyarországi Lengyelség Múzeumában. Április 14-én délután itt került sor T. Ágoston Lászlónak A két Lenkey és a Lenkey huszárok című könyvbemutatójára, valamint egyben a Magyar Országos Bem Bizottság iratait bemutató kiállításra.

T. Ágoston László író és újságíró, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör alapító tagja, a Magyar Írószövetség tagja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kutatója, nem mellesleg pedig Lenkey János honvéd tábornok leszármazottja. Beszélt a Lenkey családról és bemutatta Lenkey történetét az 1848-49-es szabadságharcban. A könyvből izgalmas részleteket is felolvastak a könyvbemutatón.
Lenkey János 1822-ben lépett a császári hadseregbe. Abban a nevezetes évben, 1848 tavaszán századosként szolgált. Éppen Galíciában állomásozott, amikor egy lengyel forradalmi megmozdulás miatt összeütközésbe keveredett parancsnokával. Ezután történt híres és kalandos Magyarországra szökése, századával együtt, amelyet Petőfi Sándor is megírt Lenkey százada című versében, amelyben kiállt Lenkey mellett.
A századot „büntetésül" a szerb felkelők elleni seregbe osztották be. Ezt követően Lenkey Jánost ezredessé nevezték ki, később, mint már tábornok, a komáromi várőrség parancsnoka lett. A szabadságharc leverése után fogságba került, ő lett volna a 14. aradi vértanú, de betegsége miatt nem hajtották végre rajta az ítéletet. Aradon halt meg, sírja Egerben található.
(Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje