biglogo archivum

Koszorúzással emlékeztek a katyńi áldozatokra Óbudán, a Katyńi mártírok parkjában április 11-én. A délután kezdődő ünnepségen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Szilárd, Csepel polgármestere és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

 Jelen volt Roman Kowalski, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr. Rónayné Słaba Ewa az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, Eugeniusz Korek, a Magyarországi Bem József Kulturális Egyesület elnöke és Molnárné Sagun Zdzisława, a Magyarországi Szent Adalbert Lengyel Katolikus Egyesület elnöke, valamint Wesołowski Korinna, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Először a lengyel, majd a magyar himnusz hangzott el, majd Bús Balázs mondott rövid beszédet. Felidézte Andrzej Wajda Katyńról szóló filmjét, majd a magyar-lengyel barátságról szólva egy Márai Sándor-idézetet olvasott fel. Utalt az 1939-ben történtekre, amikor Magyarország megnyitotta kapuit a lengyel menekültek előtt, megemlítette Henryk Sławik és idősebb Antall József nevét, s az öt évvel ezelőtti szomorú eseményt is, a 2010-ben történt repülőgép-katasztrófát, amelyben a lengyel elnök, Lech Kaczyński, felesége, Maria Kaczyńska és az őket kísérő küldöttség életét vesztette.
Roman Kowalski többek között beszélt arról, hogy Katyń tragédiáját a mai napig nem lehet felfogni, sem a lengyeleknek, sem a magyaroknak. Katyń az egész nemzet szenvedése, amely hosszú ideig meghatározta a lengyel gondolkodásmódot.
Ezek után Szarkowicz Regina és Takács Bence szavalták el Feliks Kolarski Katyń és Tóth Erzsébet Katyń földjéből című verseket, majd Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa imádkozott együtt a jelenlévőkkel.
A jelenlévő méltóságok koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd zárásként az Il silencio hangzott el.
(Ijjas Anna)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje