biglogo archivum

Elhunyt a Magyar Rádió Gondolatjel című műsorának szerkesztő-műsorvezetője, kulturális újságíró és nagy lengyelbarát. Antall Pista. Egy ritka jelenség. Volt.

Időről-időre csibészes mosollyal és „itt vannak a lengyelek" felkiáltással odatelepedett mellénk a Magyar Rádió Pagodájában. Mi Bożenával kávét ittunk, ő pedig sztorizott. Igazán érdekelte a lengyel történelem. Mennyit vitatkoztunk a Bitwa warszawska 1920.(Varsói csata 1920) című filmen. Ő rajongott érte, mi meg csak fanyalogtunk. Olyan lelkes volt, hogy a végén már-már engem is meggyőzött. Többször is megnézte. Lengyelül. Pedig egy szót sem értett.
Lengyelország minden ízében izgatta. Szerette a történelmét, az irodalmát, a filmjeit. Főként Wajdáért rajongott. Együtt néztük meg a Wałęsa, a remény embere című filmet, melyet egy beszélgetés követett, eközben odasúgta nekem: „én már megyek, otthon vár a gyerek. Minden percet ki akarok használni, amikor vele lehetek".
Most, hogy ezeket a sorokat írom, tudatosítom magamban, hogy semmi szomorú nem jut az eszembe vele kapcsolatban. Sosem láttam bánatosnak, vagy kedvetlennek. Akármikor találkoztunk, mindig felcsillant a szeme és belekezdett a következő történetbe. Olyan volt, mint egy nyári vihar, ami után illatosabb a föld, tisztább az ég.
Még nem tudom elhinni, hogy már soha többé nem jön velem szembe a Bródy Sándor utcán vagy a Rádió valamelyik zegzugos folyosóján.
Szymborska egyik verse jut eszembe, a Macska az üres lakásban:
„Valaki itt volt és itt volt,
aztán egyszer csak eltűnt,
és most makacsul nincs„

Így igaz. Makacsul nincs és makacsul hiányozni fog.

Trojan Tünde (fot.arch.MR)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje