nyitomontazs

logo mobil

Beiratkozás a Lengyel Iskolába

A Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskola felvételt hirdet a 4, 5 és 6 évesek számára az általános iskola 1. osztályába, valamint a középiskola 1. osztályába - az általános iskola 8. osztályát követően.

Nemzetiségi önkormányzati választás

A közeledő, várhatóan 2024. június 9-én esedékes nemzetiségi önkormányzati választásra figyelemmel, a nemzetiségi önkormányzati választásra való felkészülés jegyében néhány fontos rendelkezésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Nemzetiségi média

Szent Márton szülőföldjétől Márton Áron szülőföldjéig Szent Márton szülőföldjétől Márton Áron szülőföldjéig

  2024. április. 19. (péntek)


  Időpont: 2024.04.22, 17:30 Helyszín: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32, (BGA Zrt. székhelye)

Bővebben

Elhunyt Elżbieta Bálint  (1949-2024) Elhunyt Elżbieta Bálint  (1949-2024)

  2024. április. 17. (szerda)


Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy 2024 április 16-án Budapesten elhunyt lengyel közösségünk tagja, Bálint Gyuláné – született Elżbieta Puszkarewicz.

Bővebben

A „Lengyel erdő” ültetésének újabb epizódja A „Lengyel erdő” ültetésének újabb epizódja

  2024. április. 16. (kedd)


Szeretettel várunk mindenkit egy tavaszi piknikre és az újabb „Lengyel erdő” faültetési akcióra. Időpont: április 28., 14.00

Bővebben

Budapestre látogat a krakkói Teatr Ludowy (Népszínház) Budapestre látogat a krakkói Teatr Ludowy (Népszínház)

  2024. április. 15. (hétfő)


Hamarosan, május 5-én (vasárnap) 18.00-kor a Budapest V. kerületi Aranytíz Kultúrházban (Budapest V. ker., Arany János u. 10) kezdetét veszi a „Wszystko o kobietach” (Mindent a nőkről) című előadás, amelyet a krakkói Teatr Ludowy mutat be, amelyre az V. Kerületi Lengyel Önkormányzat szeretettel várja az érdeklődőket. A belépés ingyenes.

Bővebben

Katyń 1940 Post Mortem Katyń 1940 Post Mortem

  2024. április. 15. (hétfő)


2024 április 11-én a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel templomban a hívek imádkoztak a katyńi mészárlás és a smoleński katasztrófa áldozataiért, akiknek örök életet kértek a jelenlévők.

Bővebben

Budapest: megemlékezés a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából Budapest: megemlékezés a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából

  2024. április. 15. (hétfő)


2024 április 12-én a Budapest III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezést szervezett a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából, ez a nap egyben a Katyńi Mészárlás Áldozatainak Emléknapja.

Bővebben

Székesfehérvár: megemlékezés a Katyńi Keresztnél Székesfehérvár: megemlékezés a Katyńi Keresztnél

  2024. április. 15. (hétfő)


Április 13-án a katyńi mészárlás 84. évfordulóján Székesfehérváron a hagyományoknak megfelelően koszorúzást tartottak a Katyńi Keresztnél.

Bővebben

Lengyelország, Magyarország - Én két hazám Lengyelország, Magyarország - Én két hazám

  2024. április. 12. (péntek)


  Tisztelt Érdeklődők! Tájékoztatok mindenkit, hogy a 2024 április 20-án 12.00-kor megnyitásra kerülő „Lengyelország, Magyarország - Én két hazám”  című kiállítás látogatási ideje az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Budapest: a megemlékezés szavai a Memento Smoleńsk; emlékműnél Budapest: a megemlékezés szavai a Memento Smoleńsk; emlékműnél

  2024. április. 12. (péntek)


2024 április 10-én a Smoleńsk mellett történt légi katasztrófa 14. évfordulóján megemlékezést szervezett a katasztrófa áldozatainak emlékére a Budapest XXII. Kerületi Lengyel Önkormányzat.

Bővebben

Virágok Andrzej Przewoźnik budapesti emléktáblájánál Virágok Andrzej Przewoźnik budapesti emléktáblájánál

  2024. április. 12. (péntek)


2024 április 10-én a helyi lengyelség nevében Korinna Wesolowski, a Budapest III. kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke virágokat helyezett el a 14 évvel ezelőtt a smoleński katasztrófában tragikus körülmények között elhunyt Andrzej Przewoźnik, a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács egykori főtitkárának, a lengyel – magyar barátság kiemelkedő alakjának budapesti emléktáblájánál. ...

Bővebben

Bóka Endre – „Lengyelország, Magyarország én két hazám” Bóka Endre – „Lengyelország, Magyarország én két hazám”

  2024. április. 10. (szerda)


A Lengyel Művelődési Ház nevében szeretettel várjuk az érdeklődőket Bóka Endre első fotókiállítására, amelynek címe: „Lengyelország, Magyarország én két hazám”.

Bővebben

Beiratkozás a Lengyel Iskolába

A Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskola felvételt hirdet a 4, 5 és 6 évesek számára az általános iskola 1. osztályába, valamint a középiskola 1. osztályába - az általános iskola 8. osztályát követően.

Bővebben...:

Nemzetiségi önkormányzati választás

A közeledő, várhatóan 2024. június 9-én esedékes nemzetiségi önkormányzati választásra figyelemmel, a nemzetiségi önkormányzati választásra való felkészülés jegyében néhány fontos rendelkezésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bővebben...:

Irány Nagyvárad és Nyitra!

Nemrég tartotta meg tisztújító közgyűlését az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület.

A vezetőség megválasztása mellett, a tagok elfogadták az elmúlt időszak és a tavalyi évi beszámolót, valamint az idei programtervet. A korábbiakhoz hasonlóan, sokrétű, igen gazdag terv megvalósítását tűzték ki célul.

Újraválasztották a kulturális szervezet vezetőjét, így a jövőben is Bazsóné Megyes Klára marad a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület elnöke. Vezetőségi tag Sebestyénné Ewa, Baka Györgyi a régi tagok közül, Bárdosi Mónika és Dózsa Lajos pedig újonnan megválasztott vezetőségi tagként munkálkodik az egyesületben. A régi-új elnök 2013-ban vette át a szervezet vezetését és az volt az alapelve, hogy megtartja mindazt, ami bevált és jól működött, s csak azon változtat, ami nem vezetett eredményre. Ahogy akkor, most is fontosnak tartja a lengyel hagyományok megőrzését, a vallási ünnepek megtartását, valamint a lengyel vonatkozású megemlékezések megszervezését. Szakmai programjaikon könyvbemutatókat tartanak, vagy történelmi előadásokat hallgatnak meg lengyel-magyar témákban. Minden esztendőben megemlékeznek a mohácsi csatában hősi halált halt lengyelekre az érdi II. Lajos emlékműnél.
A történelmi jellegű tanulmányutakon nemcsak a lengyel történelemmel ismerkednek, hanem kutatják a magyar vonatkozásokat és a magyarországi lengyel emlékhelyeket is fölkeresik. Idén sor Zajti Ferenc "Szeptember katonája" című filmjének vetítésére, valamint a résztvevőknek alkalmuk lesz a szerzővel is találkozni, beszélgetni. A film középpontjában a 99 éves Nizalowski Ernő pilóta által megélt, elbeszélt élettörténet áll. Az egyesület tagjai április elején megtartják a lengyel hagyományos húsvéti rendezvényüket, majd - ahogy minden évben - idén is koszorúznak a Katyn-emlékműnél. Májusban a Szent László év alkalmából egy izgalmas történelmi jellegű kirándulást terveznek Nagyváradra. Július 23-án csendes koszorúzáson vesznek részt a mohácsi csata érdi emlékművénél, majd ugyanitt szeptemberben tartanak közös megemlékezést a lengyel nagykövetséggel és a lubaczówi küldöttséggel. Előtte azonban egy sziléziai tanulmányutat is célul tűztek ki, s szeptemberben id. Antall József és Baló Zoltán ezredes sírjánál koszorúz az egyesület küldöttsége. A Szent László év programjait folytatva, felkérik Zsoldos Attila történészt, tartson előadást Szent Lászlóról és koráról, s egy nyitrai tanulmányutat is tervbe vettek október folyamán, ez azonban egy pályázat függvénye. Novemberben a Lengyel Függetlenségi Nappal kapcsolatban lesz rendezvényük, de egyelőre még megbeszélés tárgya, milyen programra számíthatnak a tagok és az érdeklődők.

Bazsóné Megyes Klára hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja a lengyelországi tanulmányutakon való részvételt, mert roppant tanulságosak számukra, s emellett kiváló közösségépítő erejük is van. Az elmúlt négy év úti célja Galíciában Krosnó, Iwonicz-Zdroj, Újszandec, Ojców, Krakkó és Ustron volt. Az egyesület tartalmas programjaival is a két nép barátságának erősítését szolgálja.
Továbbra is arra törekszenek, hogy az Érden és a térségben élő lengyelek, lengyel származásúak és magyarok között jó szellemi kapcsolatot hozzanak létre - emelte ki Bazsóné Megyes Klára, a szervezet régi-új elnöke.

B. Ábrahám

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

                  

 
szkola polska
 

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje