biglogo archivum

2019. május 4-én a békéscsabai Kultúrházban megünnepeltük a május 3-i alkotmány 228. évfordulóját. Ez volt Európában az első demokratikus alapokon nyugvó alkotmány. Bevezették az alkotmányos monarchiát, a hatalommegosztás pedig jogalkotói, végrehajtói és bírói ágazatokra különült el.

Bevezették a trónöröklés szabályát és eltörölték a „liberum veto” intézményét. A szabad választások is bevezetésre kerültek. A városiaknak polgári szabadságjoguk volt és joguk volt a földi javak megszerzéséhez is. Az alkotmány ugyan csak 15 hónapig volt hatályban, ennek ellenére az alkotmány ünnepén az ország felosztása idején is megemlékeztek azokra az időkre emlékeztetve, amikor Lengyelország fénykorában bölcsességgel és merészséggel nyűgözte le a világot, amely erényeket egy új jól szervezett állam létrehozásában kamatoztatták. Az alkotmány a mai napig a hazaszeretet és a nemzeti egység szimbóluma.

A nagy számban jelenlévő vendégeket a békéscsabai lengyel önkormányzat elnöke köszöntötte, valamint Máté László – a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület elnöke előadásában rövid történelmi betekintést kaphattak az Alkotmány kapcsán. Emlékeztetett, hogy május 2-án tartják a Nemzeti Lobogó Ünnepét és a Külhoni Lengyelek Ünnepét is.

Ezután megnyitották a „Szent László – történetek, helyek, legendák” című kiállítást, amelyhez az anyagot a budapesti Lengyel Kutatóintézet és Múzeumból kölcsönözték. Szent Lászlóról, a magyarországi lngyelek védőszentjéről Virágh József, az LKM igazgatóhelyettese tartott előadást. Megtudhattuk, hogy az 1192-ben szentté avatott király édesanyja a lengyel Piast dinasztiabeli Rycheza hercegnő volt. 18 darab kétnyelvű táblán megtekinthetőek a magyar király életével kapcsolatos helyszínek. Az est fényét a Békéscsabai Alapfokú Zeneművészeti Iskola fiúkórusa és a helyi Chopin kórus emelte. Az eseményen jelen volt Piotr Piętka, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója.

(infó és fotó: Małgorzata Leszkó)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje