biglogo archivum

„Távozásukat balsorsnak vélték..., de békességben vannak...”                                 

Május 3-án – Szűz Mária Lengyelország királynője ünnepén, a Május 3-i Alkotmány Napján az Országos Lengyel Önkormányzat szervezésében és Magyarország kormánya támogatásával leleplezték a balatonkeresztúri buszbaleset áldozatainak emlékére emelt emlékművet, amelynél megáldották a Medjugorjei Szűzanya szobrát.

Az ünnepségsorozat a balatonszentgyörgyi templomban kezdődött, ahol Varga László kaposvári püspök atya vezetésével, több lengyel és magyar pap részvételével szentmisét mutattak be. A magyar kormány nevében Soltész Miklós miniszterelnökségi egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet. A magyarországi Lengyel Nagykövetséget az a Marcin Sokołowski konzul képviselte, aki szemtanúja volt a 17 évvel ezelőtti eseményeknek. Jelen volt Mádl Dalma – Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök özvegye -  a Magyarországi Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, aki a 2002-es balesetkor segítséget nyújtott az áldozatoknak, a magyar kormányzat több tagja, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, lengyel és magyar egyházi személyek, köztük Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, az Országos Lengyel Önkormányzat képviselői és munkatársai Bátori Zsolt elnök vezetésével, a lengyelségi szervezetek – a Bem J. Lengyel Kulturális Egyesület és a Szent Adalbert Egyesület képviselői. Az ünnepségre eljöttek a helyi önkormányzati vezetők is és nagy számban képviseltette magát a magyarországi lengyelség is. Nagy jelentőséggel bírt a mostari szerzetesek és az áldozatok hozzátartozóinak jelenléte, akik között több egykori túlélő is volt, mint például Stefan Banaszczuk ferences szerzetes. Az ünnepi szentmise pompáját a lengyelországi Lublinból érkezett „Guadelupe” együttes, a szoboravató ünnepség fényét pedig a Kaposvári Helyőrségi Zenekar és a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulói emelték.

2002 július 1-én a Balatonnál balesetet szenvedett a medjugorjei kegyhelyre tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz, a balesetben 20 személy vesztette életét. Balatonkeresztúrnál azon a helyen egy 5 m magas emlékművet emeltek, egy három mellékágas fából készített és kereszttel ellátott emlékművet. Kupolája alá 20 harangot helyeztek. Az emlékművön egy idézet olvasható a Bölcsességek könyvéből: „Távozásukat balsorsnak vélték..., de békességben vannak...” , valamint egy felirat is található, amely a következő: „Lengyel zarándokok emlékére, akik 2002. július elsején egy tragikus balesetben elhunytak.” A felirat felett a lengyel címersas mása látható. Az addigi kis szobor helyén most egy 1,5 m magas Mária szobor található, amelyet Mirco Felici szobrász készített carrarai márványból.

A Szűz Mária Lengyelország Királynője és Május 3-i Alkotmány napi ünnepségek tovább folytatódtak a budapesti Lengyel Templomban, amely a Mindenkor Segítő Szűz Mária titulusát viseli, itt szentmisét mutattak be a lengyel hazáért, jasnogórai virrasztás volt és találkozót tartottak a Lengyel Házban.

(b. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje