biglogo archivum

Az Országgyűlés szerdán határozatot fogadott el Lengyelország függetlenségének 100 éves évfordulója alkalmából; a határozattal felhatalmazták az Országgyűlést,hogy határozzon a közművelődési szférában a jövő nemzedékekre is kitartó lengyel-magyar barátságról.

„Az Országgyűlés üdvözli a 100 éves függetlenségét ünneplő Lengyelországot és tiszteleg a lengyel függetlenség hősei előtt” – olvasható a határozat szövegében, amelyet Fidesz és a Keresztény Demokrata Néppárt elfogadott – köztük Kövér László házelnök. A dokumentumban meggyőződésüket fejezték ki, „hogy a történelmi sorsközösségen alapuló szoros kötelék - amely a független Lengyelország és Magyarország között alakult ki – fontos követelménye közös érdekeink érvényesítésének és Közép-Európa befolyásának növelésében az európai együttműködésben is”.

A határozatban a parlament felhatalmazta a kormányt hogy határozzon a közművelődési szférában a jövő nemzedékekre is kitartó lengyel-magyar barátságról. Az indoklásban leírták,hogy a határozattal megemlékeznek a 100 éves lengyel függetlenségről. „Az elmúlt 100 évben a magyarok éslengyelek sorsa számos ponton összefonódott, ennek legemlékezetesebb epizódjaként jelenik meg a lengyel menekültek befogadása  a II. világháború idején, valamint a róluk való gondoskodás, illetve a magyarok megsegítése a lengyelek által az 1956-os forradalom és szabadságharc idején” – olvasható a határozatban.

Emellett kiemelték, hogy az I. világháborúban magyar önkéntesek is harcoltak a lengyel szabadságért, a varsói győzelem pedig a Magyarországról érkezett fegyver utánpótlással volt lehetséges. Kiemelték továbbá, hogy a Visegrádi Országok együttműködésében nagy szerepe van a lengyel-magyarbarátságnak, amely az EU-n belüli érdek érvényesítés szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-i megállapítása kapcsán rámutattak, hogy ez a jeles nap lehetőséget kell, hogy adjon arra, hogy ennek a barátságnak a hagyományát közművelődési eszközökkel is átadják.

A határozat, amely egy nappal publikálása utána hatályba is lép, 130 igen szavazattal lett elfogadva, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Az ellenzéki képviselők a munka törvénykönyve módosítása miatt már korábban kivonultak az ülésteremből, így fejezték ki tiltakozásukat a túlórák 400 órásra emelése ellen. A kedden elkészített projektről Bajkai István Fidesz képviselő elmondta,hogy ennek a célja a magyar-lengyel szövetség kinyilvánítása és megerősítése. A szerzők szerint a határozat segít a tanulóknak megismerkedni a történelmi és a kulturális kötelékkel,amelyek a két nemzetet összekötik.

Budapestről Małgorzata Wyrzykowska (PAP)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje