biglogo archivum

2018 április 12-én a Katyni Mészárlás Emléknapján a budai katyni emlékműnél megemlékezést szervezett a III. kerületi Önkormányzat és az ottani lengyel önkormányzat; minden év április 13-án emlékeznek meg ezen az ünnepen; az emléknapot 2007. november 14-én hagyta jóvá a Lengyel Szejm, ezzel is tisztelegve a katyni mészárlás áldozatai előtt.

1943-ban a németek lengyel tisztek maradványát rejtő tömegsírokat  fedeztek fel az egykori Szovjetunió területén – ennek az évfordulóján van az emléknap is. A Szovjetunió hivatalosan csak 1990 április 13-án – 50 évvel a tömeggyilkosság után -  ismerte el a mészárlás tényét, amikor is Mihail Gorbacsov Wojciech Jaruzelskinek átadta azokat az NKWD szállítási listákat, amelyen azon foglyok nevei szerepeltek, akiket kozielskói, ostaszkówi, valamint a starobielskói táborokból szállítottak el.

Az idei ünnepségen jelen voltak a Magyarországon akkreditált lengyel diplomácia képviselői – Jerzy Snopek nagykövettel, magyar állami képviselők,  az Óbudai Önkormányzatt az ünnepségen részt vett Óbuda testvérvárosának – a varsói Bemównak a delegációja, a polóniai szervezetek és önkormányzatok képviselői – dr. Rónayné Słaba Ewa, az OLÖ elnöke, dr. Várnai Dorota, a FLÖ elnöke, jelen volt a Magyar Honvédség és a Történelmi „Lengyel Légió” tiszteletbeli díszőrsége, az iskolai ifjúság, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa – aki a megemlékezésen az imát mondta. Az ünnepségen koszorúkat és virágokat helyeztek el, valamint mécseseket gyújtottak. Megemlékeztek Andrzej Przewoźnikról is, aki a ROPWiM titkára, a lengyel-magyar történelem felejthetetlen népszerűsítője és a katyni emlékmű létrehozásának a társ kezdeményezője.

A budapesti szobrot 2011-ben leplezte le a magyar és lengyel köztársasági elnök. Az emlékmű mellett két tölgyet ültettek a katyni mészárlás magyar áldozatainak – Korompay Emánuel Aladárnak és Kühnel Oszkár Rudolfnak – emlékére. A. Przewoźnik emléktábláját 2017-ben alkották meg.

(szerk. fotó Pál B.)  

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje