biglogo archivum

Március 23-a a Lengyel-Magyar Barátság Napjára esik. 2007 március 23-án a magyar kormány határozattal döntött, hogy március 23-a legyen a Lengyel-Magyar Barátság Napja. A határozatot 324 képviselő egyhangúlag – ellenszavazat és tartózkodás nélkül - támogatta.

2007 március 16-án ugyanilyen határozatot hozott a Lengyel Szejm is. A LMBN központi ünnepségsorozata mindig felváltva zajlik Lengyelországban és Magyarországon, általában a két ország fővárosán kívül valamelyik városban, amelyik különleges módon kötődik a két nemzet történelméhez. Jövőre a központi LMBN központi ünnepségsorozata Kielcében lesz. Az idei hivatalos rendezvényekre a Budapesttől dél-nyugati irányban 100 km-re fekvő Veszprémben kerül sor.

Az ünnepségen részt vesz Andrzej Duda  lengyel államfő Agatą Kornhauser-Duda első hölggyel; a lengyel államfőt Áder János magyar köztársasági elnök fogadja a feleségével, Herczegh Anitával. Az ünnepség az óvárosban kezdődött, ahol a magyar elnöki pár hivatalosan fogadta Andrzej Dudát ás Agata Kornhauser-Dudát. A Dubniczay kastélyban megbeszéléseket folytattak. Szóba került a júliusi brüsszeli NATO csúcs és az azt megelőző varsói keleti szövetségesek találkozója és a szeptemberi Három Tenger Kezdeményezés országainak csúcstalálkozója.

Este az elnöki párok az ünnepi gálán beszédet mondtak a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben. Áder János magyar államfő beszédében emlékeztetett a két ország közös sorsára és beszélt Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója kapcsán. Andrzej Duda lengyel államfő szintén a történelmi lengyel-magyar barátságról beszélt és emlékeztetett a régió szerepére két ország jelenlegi helyzetének aspektusában. Ezen felül arról is beszélt, hogy „vannak olyan kezdeményezések, amelyeket intézményes elemekként jelennek meg és vannak olyanok, amelyek épp realizálódnak – aláírtam a megfelelő rendeletet – ez a Wacław Felczak Intézet megalapítása Magyarországon és Lengyelországban”. A lengyel államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az intézmény hozzájárul a két nemzet közötti tudományos, társadalmi és kulturális együttműködéshez.

A Barátság napi gála házgazdája Porga Gyula- Veszprém polgármestere – volt, aki átadta a Lengyel-Magyar Barátság Napja zászlót Wojciech Lubawskinak, Kielce polgármesterének. A gálán fellépett a Prezentek rendi nővérek ifjúsági kórusa - akik Krakkóból érkeztek, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola kórusa, valamint a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Együttes. A vendégek között jelen voltak lengyel és magyar parlamenti képviselők (az IPU tagjai), akik az elnöki delegációkat kísérték.

Március 24-én Lengyelország és Magyarország államfője feleségükkel részt vesznek a Szent Mihály székesegyházban tartandó szentmisén. Kora délután az elnöki párok Herendre látogatnak.

Múlt hétfő óta zajlottak a Lengyel-Magyar Barátság hetének programjai. Erre az alkalomra közel 50 rendezvényt - kulturális, vallási,gazdasági, sport vagy gasztronómiai programot – szerveztek, aa résztvevők pedig a város lakói, lengyel vendégek, a polónia, valamint lengyel és magyar önkormányzati képviselők voltak Magyarország legkülönbözőbb régióiból.


(b. fotó, Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje