biglogo archivum

A magyarországi polónia helyzete jobb, mint más országokban – értékelt december 2-án Budapesten a Lengyel Nagykövetségen Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke a polóniai szervezetek vezetőivel való találkozása után.

„Ez többek között abban mutatkozik meg, hogy itt a lengyelek a magyar kormány támogatását élvezik. A nemzeti kisebbségeket támogatja a magyar kormány, így az itteni polónia, a Magyarországon élő lengyelek jobb helyzetben vannak, mint más országokban” – mondta Stanisław Karczewski a PAP hírügynökségnek a találkozó után, amelyen részt vett többek között Wesolowski Korinna a Bem József LKE elnöke és Molnar Monika, a magyarországi Szent Adalbert egyesület elnöke. Stanisław Karczewski megjegyezte, hogy a magyarországi polónia a nemzetiségi szószóló, Halina Csúcs személyében a Parlamentben is képviselteti magát; a szószóló asszony szintén jelen volt a találkozón. A polóniával való találkozás folyamán olyan aktuális témákat érintett a Szenátus elnöke, mint az újabb generációkkal való törődés: a gyerekek és az ifjúság tanulja a lengyel nyelvet, a lengyel történelmet, valamint ismerjék meg a lengyel hagyományokat.

„Elsősorban ifjúsággal kell foglakozni. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az idősebbekről sem, akikről a témában egyeztettünk: a szépkorúaknak támaszra van szükségük és integrálódásra.” – állapította meg Stanisław Karczewski. Megjegyezte, hogy a találkozó folyamán számos ötlet és javaslat merült fel. „Sokat beszéltünk Lengyelország függetlenné válása 100. évfordulójának megünneplése kapcsán. Azt szeretnénk, ha ezek az ünnepségek össze lennének hangolva, (…) hogy szervezzük meg az ünnepségsorozatot, amely megmarad a következő generációk emlékezetében is.” – jelentette ki a Szenátus elnöke.

Érdekes kezdeményezésként ismerte el a fiatalabbak lengyel nyelvhez és kultúrához való „csábítást” nemcsak az közművelődésen, hanem a sporton keresztül is. Érdekes posztulátumként értékelte, hogy a polóniai közösségeket hozzák közelebb Magyarországhoz úgy, hogy „ a polóniai közösségeink ne zárkózzanak be, ne keletkezzenek enklávék, hanem működjenek együtt és így is teszik.” Stanisław Karczewski jelezte, hogy a polóniának szánt szenátusi források jövőre - Lengyelország Függetlensége elnyerésének évfordulója esztendejében - rendelkezésre fognak állni; az összeg jelentősen megnövekedett, 75 millió zł helyett 100 millió zł áll majd rendelkezésre.

A Marcin Sokołowski budapesti konzul által moderált találkozón jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Karol Bierniacki Szeged tiszteletbeli konzulja, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint a polóniai szervezetek - a Bem József LKE, a Szent Adalbert Egyesület, a Polonia Nova, a Lengyel Történelmi Légió Rekonsrukciójának Lengyel-Magyar Egyesülete – képviselői, szolnoki és nyíregyházi lengyel önkormányzati képviselők és a média.

 

(szerk. forrás: PAP/RIRM fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje