biglogo archivum

November 12-én a Fővárosi Lengyel Önkormányzat Lengyelország Függetlenségének Napja alkalmából meghívta a polóniát a „Mielőtt a szerelem összeköti a szíveket” című koncertre, amelyen felléptek a direkt erre az alkalomra Lengyelországból ideutazó művészek: Edyta Nowicka, Aliaksandr Bardasau, Jakub Czekierda és Grażyna Brewińska.

Az ünnepségen – amelynek házigazdája Várnai Dorota, a Fővárosi LNÖ elnöke volt – jelen volt dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, a budapesti kerületi önkormányzatok és polóniai szervezetek képviselői, magánszemélyek és a polónia. A közönség nagy szeretettel fogadta a koncertet és nem maradt el a vastaps sem. Külön figyelmet érdemel Grażyna Brewińska, aki a konferanszié szerepét töltötte be; Grażyna Brewińska a lengyel rádió hallgatói előtt ismert személyiség – rádiós zenei újságíró és riporter. Termékeny munkásságában szerepelnek többek között a lengyel zenei világ leghíresebb személyiségeivel készített riportok, amelyeket karmesterekkel, zenei szólistákkal, vokalistákkal, rendezőkkel és díszlettervezőkkel készített. Már évek óta a katowicei NOSPR teremben tartott koncertek szakkommentátora és több évtizede vezeti a Silesia Zenenépszerűsítő és Promóciós Intézet koncertjeit.

Nagyon érdekesen és kiválóan mutatkoztak be a művészek: Aliaksandr Bardasau – a szép hangú bariton énekes. A művész 208-2010 között a minszki Fehérorosz Zeneakadémia hallgatója volt, jelenleg a Krakkói Zeneakadémia énekes-színész tagozatának a tanulója. Ezen kívül mesterkurzusokra is járt, ahol kiváló pedagógusok és énekesek keze alatt dolgozott, többek között Eytan Pessennél, Mariusz Kwiecieńnél, Ryszard Karczykowskinél és Piotr Kusiewicznél. 2014-ben a Vladimir Kuzmenko maestro által vezetett Nemzetközi Operaénekesi Versenyen is részt vett. 2012-ben megnyerte a lipcsei  Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy Iskola énekes versenyét. 2016-ban második helyezést ért el a szlovákiai Vráblében megtartott Juventus Canti versenyen. Aliaksandr Bardasau aktív résztvevője nemzeti és nemzetközi zenei fesztiváloknak. A közönség köreiben nagy szimpátiának örvend a szép hangú Edyta Nowicka szoprán, aki a zduńska wola-i Állami Zeneiskola hegedűosztályában tanult. Ő szintén a łódź-i Stanisław Moniuszko zeneiskola diplomás szólóénekese. A łódź-i Kiejstut és Grażyna Bacewicz Zeneakadémia karnagy szakán, a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia énekes-színész szakán, valamint a bydgoszczi Feliks Nowowiejski Zeneakadémia posztgraduális szakán is végzett, ahol karnagyként tanult. Több, mint tízéves színpadi tapasztalattal rendelkezik, korábban is együttműködött és jelenleg is együttműködik zenei színházakkal, többek között a már nem létező Gliwicei Zenei Színházzal, illetve a meglévő Arte Creatura Zenei Színházzal. Lengyelországon belül és külföldön is koncertezik, műsorán barokk zene, operett, opera, musical és egyéb dalok is szerepelnek.

Szólót énekelt Jakub Czekierda is, aki Chopin és Paderewski darabokat adott elő. 1998-ban 7 évesen kezdte meg tanulmányait a Bytomi F. Chopin Zeneiskolában és a katowicei Karol Szymanowski Zeneiskola diplomása. 2015 szeptembere óta a Żywieci Zeneiskolában zongoratanár és zongorista. Már fiatal éveiben is szívesen vett részt lengyel és külföldi zenei versenyeken, amelyeken sikereket ért el.

A vasárnapi koncerttel ért véget a Lengyel Függetlenség Napja 99. évfordulójának polóniai megünneplése, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával tudtak megrendezni.

(szerk. b.)   

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje