biglogo archivum

November 1-én a katolikus egyház Mindenszentek Napját ünnepli. Ez az a nap, amikor az egyház minden szentért imádkozik, ismertekért és ismeretlenekért egyaránt. Ezen a napon az egész világon ünnepel a katolikus egyház.

November 1-én a hagyományoknak megfelelően a X. kerületi Rákoskeresztúri temető lengyel parcellájánál, lengyel hívők jelenlétében – köztük prof. Jerzy Snopek nagykövettel és a feleségével, valamint Marcin Sokołowski konzulall – lengyel nyelvű szentmisét és gyász körmenetet tartottak Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa – celebrálásában.

A mise után a katonai parcella központi keresztjénél koszorút helyezett el és a síroknál mécsest gyújtott dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, a Bem József LKE egyesület nevében Pál Géza, a Fővárosi Lengyel Önkormányzattól dr. Várnai Dorota elnök és Nagy Éva a Szent Adalbert Egyesületből.

A budapesti lengyel katonai parcella 1940-ben jött létre és azon lengyelek porai nyugszanak itt, akik a II. világháború idején érkeztek Magyarországra; kb. 140 síremlék található itt. Itt nyugszik többek között Wincenty Danek atya is, aki az első magyarországi szolgálatot ellátó plébános volt és aki a kőbányai lengyel templomot építtette.

Mindenszentek Napján Budapest mellett Magyarország számos pontján mécsest gyújtottak és virágokat helyeztek el a lengyel síroknál, valamint imádkoztak a Magyarországon nyugvó lengyelek lelki üdvösségéért és azokért, akik földi zarándokútjukat Lengyelországban fejezték be.

(szerk.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje