biglogo archivum

Október 26-án a Bem József LKE aulájában megtartották az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készített film vetítését, amelyet a TVP alkotott meg. A film címe „Lengyel nyár-magyar ősz”.

Az eseményen találkozni lehetett Zofia Kunerttel, a film alkotójával is. A film feleleveníti a szovjetek által vérbe fojtott 1956-os felkelés tragikus sorsait, de feleleveníti a lengyel társadalom megmozdulását is a magyarok megsegítése ügyében is. Már 1956 október 27-én útnak indult az első repülős segélyszállítmány többek között a sebesülteknek szánt vérkészítményekkel. A felkelésben való részvételről mesél többek között Wittner Mária, Pákh Tibor Engelmayer Ákos és Palloi Péter. A magyarországi felkeléshez viszonyuló lengyelekről többek között Franciszek Starowieyski, Urszula Kozioł, Anna Retmaniak és Jerzy Jaworski. Az esemény házigazdája és moderátora Nyitrai Zoltán, a Bem József LKE elnök-helyettese volt.

A vendégek között – az egyesület tagjai mellett - jelen voltak az ELTE lengyel szakának hallgatói és tanárai, de jelen volt dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, Gedeon Márta, a magyarországi lengyel nagykövet felesége, dr. Várnai Dorota, a FLÖ elnöke, és Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke. A program az Emberi Erőforrás Minisztériumának és Opole Város Önkormányzatának segítségével jöhetett létre.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje