biglogo archivum

Október 20-án – 3 nappal az 1956-os forradalom kitörésének az évfordulója előtt – koszorúkat helyeztek el és megemlékeztek – fejet hajtottak a kis lengyel és magyar felkelő emléke előtt.

A vendégek között jelen volt prof. Jerzy Snopek nagykövet, a miniszterelnök-helyettes nevében Jenik Péter a kabinet vezetője és Csallóközi Zoltán főtanácsos, Sántha Péterné, a VIII. kerületi Önkormányzat polgármester-helyettese, valamint jelent volt a Bethlen G. Alapítvány három kurátora is Bakos István vezetésével. Az ünnepségen jelen voltak általános iskolás tanulók is a VIII. kerületből, valamint a polónia képviselői is.

A Corvin köz egyik bérházának a falán – egy a magyarok számára különös jelentőségű helyen, mert 1956-ban jelentős ütközetek zajlottak itt – nem messze a kis magyar felkelő szobrától egy emléktábla található, amely az 1956-os magyar és az 1944-es lengyel eseményeknek állít emléket. A nem mindennapi emléktáblát a Bethlen Gábor Alapítvány – és különösen Szalai Attila kurátor – örökös kezdeményezésére Pongrátz Gergely egykori forradalmár vezető ötlete alapján alkották meg.

A 2015-ben a Bethlen Gábor Alapítvány, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a VIII. kerületi (Józsefvárosi) Önkormányzat által finanszírozott emléktábla azon gyerekeknek és fiataloknak állít emléket, akik a varsói felkelésben és az 1956-os forradalom idején harcoltak. Fekete gránitba vésték a következő lengyel és magyar szavakat:

„Ennek a táblának a segítségével kezet nyújthatnak egymásnak a varsói és a budapesti felkelők, akik fegyvert ragadtak a XX. századi két legnagyobb totalitárius rendszere, a barna és a vörös ellen. 1944-ben a Varsó alatt harcoló és a keleti frontról visszavezényelt magyar alakulatok megtagadták a felkelők elleni harcot, sőt fegyvereiket, ruháikat és élelmüket átadták nekik, a sebesülteket pedig ellátták a magyar kórházakban. Sokan közülük a felkelők oldalára álltak. 1956-ban a leggyorsabb és legjelentősebb humanitárius segítséggel a lengyelek érkeztek Magyarországra, a Budapesten tanuló lengyel egyetemisták pedig a Nemzetőrség karszalagját viselték. Örök hála az emléküknek!  Burián Norbert szobrász művész alkotását a kis lengyel felkelő vonásai díszítik.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje