biglogo archivum

„Małe Wielkie Historie” – „Kis nagy történetek” címen jelenleg is tart a történelmi emlékek egész világról való összegyűjtése, amely 2016-ban kezdődött. Eddig 5500 darabot sikerült összegyűjteni a Lengyel Történelmi Múzeum számára; adományozók belföldről és külföldről – Nagy-Britanniából, Egyesült Államokból, Svájcból és Németországból egyaránt akadtak.

A gyűjtés célja új kiállítási darabok beszerzése a Lengyel Történelmi Múzeum számára. A legkülönfélébb darabokat várjuk, amelyeknek történelmi értéke van, illetve amelyek egy adott adományozó személy és családjának sorsához kötődnek. Különös jelentőséggel bírnak azok az emléktárgyak, amelyek a lengyel függetlenség felé vezető úthoz kötődnek – úgy, mint az 1918-as és az 1989-es évhez. Mindennapi használatos tárgyak is érdekelnek minket, valamint fotók, képeslapok, dokumentumok, levelek, emlékiratok, újságcikkek – és ezen kívül ruhadarabok, egyenruhák, fegyverek és más katonai eszközök, műemlék jelentőségű berendezések, bútorok, kézműves és művészi alkotások, amelyek a lengyel kultúra történetét, illetve a gazdasági és társadalmi folyamatok változását mutatják be.

A múzeum leltárkönyvében már közel 22 ezer bejegyzett darab szerepel, a „Kis nagy történetek” akciónak köszönhetően pedig közel 5500 darab került a múzeumba. A LTM több, mint 180 digitális másolattal, fényképpel és hangfelvétellel is gazdagodott. Az adományok nagy hányadát könyvek és cikkek,valamint más archivált dokumentumok képezik: kéziratok, hivatalos papírok, diplomák, igazolványok, brossúrák és jegyek. A beérkezett adományozott tárgyak között akadt egy XIX. századi tükör alatti rejtett rekeszes kisszekrény, amelyben a II. világháború idején a „földalatti állam” dokumentumait rejtegették, egy XVII. századi, János Kázmér lengyel királytól az inowrocławi zászlósnak, Świętosław Wilgostowskinak íródott levél (1660), XI-XIV. századi feszületek, egy cilinder 1900-ból, amelyhez tartozik egy eredeti fadoboz csomagolás is, családi fénykép albumok, valamint olyan fotók, amelyeken a 80-as évek  lengyelországi politikai eseményei láthatók, a Harcoló Szolidaritás eskü szövege nyomtatásához használt szitanyomati eszközök, valamint a szervezet történelme röviden, valamint a bécsi Lengyel Ház oldaláról származó kőtáblák, amelyek 1914-20 között keletkeztek és a függetlenségi háborúhoz köthetők.

A múzeum birtokába jutott több száz olyan kiállítási darab, amely a XIX. és XX. századi lengyel arisztokráciához köthető, többek között a Lubomirski családhoz; játékok, gyermekruhák, apróbb használati tárgyak a II. Lengyel Köztársaság idejéből, valamint az észak-mazóviai háborúhoz köthető géppel írott és kézzel írott dokumentumok 1920 augusztusából, amelyek Włodzimierz Kwapiszewski katonatiszttől származnak.

A beérkezett tárgyak a Lengyel Történelmi Múzeum gyűjteményébe kerülnek. A kiállítási darabok egy része az állandó kiállításra kerül, a többi darab a megfelelő biztosítás mellett kutatási célból letétbe kerül és a jövőben időszaki kiállításokon bemutatásra kerülnek.

Az adományozni szándékozó személyek személyesen, telefonon és e-mailben is jelentkezhetnek. A javaslatokat a múzeum dolgozói bírálják el.     

A pozitívan elbírált esetekben a múzeum munkatársa személyesen jelenik meg az adományozónál, aki átveszi az emléktárgyat.

A „Kis nagy történetek” gyűjtőakció szabályzata elérhető a Lengyel Történelmi Múzeum honlapján - www.muzhp.pl.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje