biglogo archivum

Szeptember 3-án a Lengyel Házban (Budapest, Óhegy u. 11.) az LKK szervezésében megtartották Ewa Maria Wacherlohn „Az én silva rerumom” az című kiállításának a megnyitóját. A kiállítást dr. Elżbieta Rdzawska építész mérnök, építészet- és művészettörténeti specialista – a Gliwicei Műszaki Egyetem tudományos munkatársa nyitotta meg.

A kiállítás megnyitón jelen voltak a lengyel diplomácia képviselői – Marcin Sokołowski konzul, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Andrzej Kostecki atya, a Magyarországi Domonkos Rend nemrég megválasztott OP házfőnöke. A zenei találkozót Łukasz Piasecki lengyel zongoraművész játéka színesítette.

„A Silva Rerum az ókori Róma korszakára, Statius költő idejére nyúlik vissza…egy seregnyi olyan különféle dolog, amely fontos, néha szórakoztató, néha szomorú. Ezek leírása fontos, mert feledésbe merülhetnek. Ezek gondolatébresztő visszaemlékezések, amelyek a lélek számára természetesek és ennek a leírása, valamint a törekvés az emlékezetben történő megörökítésre hatással volt az életre és az érzelmekre. Az olyan különféle dolgok, mint a hit, a szerelem és a barátság erősen egybeforrtak. Ez a dolgok látszólag is sokszínűleg inspiráltak engem, ez az én Silva Rerumom. Debütálásom óta (1986) sok idő telt el. Janina Czeczot- Kiedos megnyitotta a pszczynai BWA Galéria kapuját és egy nagy vándorútra biztosított kimenőt, amely út Lengyelország, Svédország, Dánia, Franciaország, és Olaszország galériáin át vezetett. A művészet nyelve univerzális, mert mindannyiunk érzékenységének szól. Ennek köszönhetően könnyen lehet kapcsolatokat is létesíteni, könnyebben lehet megérteni mást és új barátságra lelni. Ezúttal a Lengyel Ház Budapesten…új hely és idő a találkozásokra – a különféle dolgok sokasága tovább bővül újakkal, amelyek fontosak lesznek nekem.” – Írta magáról Ewa Maria Wacherlohn.

A kiállítás szeptemberben megtekinthető a Lengyel Házban (Budapest, X. kerület Óhegy u. 11.)

(szerk. fotó. Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje