biglogo archivum

Szeptember 1-én, a II. Világháború lengyelországi kitörésének a 78. évfordulóján koszorúzás volt a lengyelek és Lengyelország két nagyszerű barátjának – id. Antall József és Báló Zoltán ezredes sírjánál, amelyet a Bem József LKE szervezett. 

A megemlékezésen prof. Jerzy Snopek nagykövet és Tomasz Trzciński ezredes katonai attasé vezetésével jelen voltak a diplomácia képviselői, az ünnepségen képviseltette magát a lengyel nemzetiségi szószóló, a budapesti és az érdi polóniai szervezetek, a nemzetiségi önkormányzatok dr  Rónayné Słaba Ewa vezetésével, jelen volt Jadwiga Abrusán, a FLÖ elnökhelyettese, a Miskolci LNÖ, a polóniai szervezetek: az LKK, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum, a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Nagykövetségi Iskolai Konzultációs Központ. Lengyelországból jelen voltak az egykori „boglarcsikok” családjainak képviselői a volt lengyel nagykövettel – Grzegorz Łubczykkal együtt. Jelen voltak id. Antall József családtagjai és Báló Zoltán ezredes lányunokája is. A megemlékezési imát Maciej Józefowicz atya mondta, az ünnepség fénypontját pedig a Magyar Honvédség és a Wysocki Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesületének díszörsége emelte.

Egy olyan nehéz időszakban, mint amely a II.Világháború volt, a magyarok és a lengyelek barátságból sikeresen levizsgáztak. Nagyon sok lengyel, aki emigrációba kényszerült, a magyaroknak köszönheti a megmenekülését. A budai temetőben az ő emlékezetükre és a két nemzet barátságára is emlékeztek.

A budai megemlékezést egy balatonboglári utazás előzte meg arra a helyre, amely a lengyel nemzeti emlékezés magyarországi helyszíne.

(b. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje