biglogo archivum

Ünnepi szentmise keretében megkoronázták a lengyelországi jasna góra-i Istenanyának – közismert nevén Fekete Madonnának – a Szent István-bazilikában található ikonmásolatát június 30-án.

A délután háromkor kezdődött ceremóniát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta, Wiesław Lechowicz püspök, a Lengyel Püspöki Konferencia képviselője, Snell György, esztergom-budapesti segédpüspök, Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint lengyel és magyar atyák kíséretében.

A szentmisén részt vett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke, Jan Dziedziczak, a Lengyel Köztársaság külügyminiszter-helyettese, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, dr Csúcs Lászlóné Halina, lengyel parlamenti szószóló, Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, valamint lengyel és magyar zarándokok és hívek sokasága.

A szentmise után a koronázási szertartást Erdő Péter bíboros végezte el. Ezután felcsendült a „Madonno, Czarna Madonno” ének a lengyelországi Poroninból érkezett Regle népi együttes előadásában, majd Angelika Korszyńska-Górny énekelte el a „Boldogasszony Anyánk” régi magyar himnuszt.

A szentkép 1382-ben került Lengyelországba, de csak jóval később, 1717-ben egészítették ki az ikon elé helyezett koronával. A Fekete Madonna kegyképének másolatát pedig 2011-ben kapta ajándékba a Szent István Bazilika. A korona megszentelt másolatát Wacław Depo częstochowai érsek adta át Soltész Miklós államtitkárnak a częstochowai kegyhelyen június 28-án ünnepi mise keretében, amelyen a Magyarok 6. Nemzeti Jasna Góra-i zarándoklatának nyolcszáz utasa is részt vett.

A korona Marek Ganew művész alkotása, a magyar és a lengyel címer vésete, valamint a Magyarországot Mária oltalmába ajánló Szent István képe és Szent II. János Pál alakja látható rajta.

„A koronázás megerősíti hitünket és a magyar-lengyel barátságot is – biztos vagyok benne, hogy jelenlétünk és párbeszédünk nyomán barátságunk a következő ezer évben is kitart.” – fogalmazott többek között Stanisław Karczewski a találkozón.

A koronázási ünnepséget követően lengyel-magyar ifjúsági találkozó kezdődött a Szent István Bazilika előtti téren, amelyen lengyel és magyar könnyűzenei együttesek és lengyel néptánccsoportok is felléptek.

A częstochowai koronázási ünnepség dr Csúcs Lászlóné Halina kezdeményezéseként valósult meg, az esemény fővédnökének tisztségét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke töltötte be.

Ijjas Anna ( fot. C B.Pál)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje