biglogo archivum

Magyarok és lengyelek közösen fogják megünnepelni a Częstochowai Szűzanya megkoronázásának a 300. évfordulóját. Jelenleg zajlik a Magyarok 6. Nemzeti Jasna góra-i Zarándoklata.

A zarándoklat célja, hogy megmutassa, mennyi minden köti össze Lengyelországot és Magyarországot, többek között: a katolikus hit, a magyarországi eredetű pálos rend történelme – amely Magyarországról érkezett Lengyelországba. A zarándokokkal tartanak Szent László – a magyarok védőszentjének és a lengyel-magyar szentek egyikének – ereklyéi is.

Az ünnepség központi eseménye a június 28-án a Szűzanya kápolnájában celebrált szentmise lesz. Az eucharisztiával egy időben megszentelik a Marek Ganew művész által alkotott koronákat (ld. kép), amelyeket a Częstochowai  Szűzanya képén helyeznek el. 2011. júniusában a jasna góra-i pálosok ezt a képet adományozták a magyaroknak a Magyarok  1. Nemzeti Jasna góra-i Zarándoklata idején.                      A jasna góra-i kép hiteles másolatát a budapesti Szent István bazilika egyik kápolnájában helyezték el.

A legközelebbi pénteki napon, június 30-án magyar és lengyel zarándokok részvételével a Szent István bazilikában 15.00-kor egy szentmise keretében megkoronázzák a Częstochowai Szűzanyát. A koronázási szertartást Erdő Péter Esztergom-Budapest egyházmegyei prímás érsek vezeti. A kép megkoronázásának az ötletgazdája dr Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló. A koronázási esemény fővédnökei Kövér László házelnök és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke. A szentmise után kb. 16.00-kor kezdődik a lengyel és magyar fiatalok találkozója.

(szerk. a www.jasnagora.com alapján)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje