biglogo archivum

Henryk Sławik és id. Antall József padon ülő szobrát június 26-án Marek Kuchciński Sejm elnök és Kövér László házelnök avatta fel a Budapest XI. kerületi Goldman György téren.

„A felavatott szobor egy szimbolikus hely, amely összehozza az embereket, amely megmutatja, hogy ezek az emberek milyen értékekért adták az életüket” – mondta a szoboravatáson Marek Kuchciński. Grzegorz Łubczyk a szobor ötletgazdája és az építészeti bizottság társelnöke beszédében megjegyezte, hogy Sławik és Antall két rendkívüli személyiség, akik a lengyel menekültkérdés szimbólumává váltak. Sławik mintaszerűen gondoskodott menekültek tízezreiről, Antallt – a Királyi Magyarország kormányának lengyel menekültügyi képviselőjét – pedig a „lengyelek atyjának” nevezték. Sławik és Antall különleges kezdeményezése volt a zsidó gyerekek megsegítése. Néhány zsidó menekült segítségével Vácott egy árvaházat hoztak létre a számukra. Egy óvoda és iskola működött benne, amelyekben az oktatást megszervezték. A gyerekeknek megmaradt az identitásuk is, ugyanis a szentmisén való részvétel után titokban hébert és ószövetséget tanítottak nekik. A budapesti ünnepségen részt vett Jerzy Snopek nagykövet, Grzegorz Łubczyk egykori nagykövet, a magyar kormány képviselői, Tarlós István főpolgármester, Robert Kostro a Lengyel Történelmi Múzeum igazgatója, az Antall család tagjai és lengyel vendégek. A polónia részéről jelen volt dr. Csúcs Lászlóné Halina nemzetiségi szószóló, dr. Rónayné Słaba Ewa az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Wesołowski Korinna a Bem József LKE elnöke és Molnár Monika a Szent Adalbert Egyesület elnöke. Az emlékművet Kercza Csaba Asztrik atya szentelte meg.

Az első pados Antall-Sławik emlékművet – melyet Władysław Dudek alkotott – 2016. november 8-án avatták fel az ún. „Svájci Völgyben”, amely a varsói Magyar Nagykövetségnél található a Fryderyk Chopin utcában. A szobor az ellenállási kérdésekben elmerült Sławikot és Antallt ábrázolja. A szobor a varsói alkotás tökéletes mása.

(szerk. fotó  C- Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje