biglogo archivum

Június 11-én kiállítás nyílt „Szent László a lengyel és magyar művészetben” címmel a kőbányai Lengyel Házban.

A rendezvényen jelen volt Jerzy Snopek professzor, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és felesége, Gedeon Márta, dr Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökasszonya, Szabó László, a Gödöllői Lengyel Önkormányzat elnöke, Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Szent László Év kezdeményezője, Konrad Sutarski, Magyarországon élő lengyel író, költő, valamint Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. A házigazda Molnárné Sagun Mónika, a Lengyel Közművelődési Központ vezetője volt.

A megnyitón dr Prokopp Mária művészettörténész tartott előadást a lengyel származású lovagkirályról, majd Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke átadta a Szent László emlékév alkalmából készített zászlót a Lengyel Ház részére.

A megnyitón közreműködött a Kecskés együttes, Szent László-énekeket játszva régi hangszereken, előadásukban magyarul a lengyel himnusz is elhangzott.

A kiállításon lengyel és magyar művészek különböző Szent László-ábrázolásai tekinthetők meg – Bajcsy Lajos, Olga Bloch, Hermann Zsolt, Paulina Kopestyńska, Wiesław Nowak, Krzysztof Okoń, Wacław Piszczek, Prokop Péter, Simon M. Veronika, Stekly Zsuzsa, és Trojan Marian munkái, valamint a XVI. kerületi Corvin klub tagjainak alkotásai.

A rendezvényt a Magyarországi Lengyelek Szent Adalbert Egyesülete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Gödöllői Lengyel Önkormányzat szervezte.

(Ijjas Anna fot. C. B.Pál)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje