biglogo archivum

Május 29-én a pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között átadták a "Pro Cultura Minoritatum Hungariae" díjakat. A kitüntetettek között volt az 1987-ben alapított "Głos Polonii" folyóirat szerkesztősége; a folyóirat a havonta megjelenő „Polonia Węgierska” negyedéves kiadása, amelyet a magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület alapított.

A kiadványnak kulturális – hazafias arculata van, jellegét tekintve pedig egy lengyel - magyar nyelvű publicisztikai - információs magazin. A cikkek szerzői küldetésüknek tekintik a „Bem” Egyesület és a magyarországi polónia életének a dokumentálását, a lengyel kultúra és alkotóinak a bemutatását és mindenek felett mindannak a megjelenítését, ami a mindennapokban a lengyel – magyar barátságot kitölti; azt a barátságot mutatja meg, amelyet a hétköznapi emberek alakítanak. A "Głos Polonii" szerkesztősége már jó néhány éve történelmi füzeteket is kiad – a nyomtatványok tudományos munkatársakkal, főleg történészekkel együttműködve jönnek létre. A "Głos Polonii" szerkesztőségében kelt életre a lengyel Fronda kiadó együttműködésével a "Węgierski łącznik" magyar kiadása is. A "Głos Polonii" folyóiratot nemcsak a magyarországi polónia berkeiben ismerik, hanem számos más országban is, többek között Lengyelországban, ahol a 2011-es Világ Polóniai Sajtófórumon a folyóiratot a világ hat legjobb folyóiratainak egyikévé választották és amely elnyerte a Lengyel Sajtó Egyesületének a díját is. A folyóiratot (az utóbbi 10 évben) egy 10 fős szerkesztőség alkotja. A "Głos Polonii" idén ünnepli 30. születésnapját és a lengyel kultúra létrehozásán és dokumentálásán keresztül részt vesz a magyarországi kultúra alakításában, a " Pro Cultura Minoritatum Hungariae" odaítélése pedig megkoronázza a legrégebbi lengyel nemzetiségi folyóirat munkásságát.

A díjátadó ceremónián - amelyen a díjakat Soltész Miklós, az EMMI államtitkára és Fülöp Attila, az EMMI államtitkár – helyettese adta át – ruszin, szerb és román művészek adtak koncertet. Az ünnepségen lengyel részről dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, dr Rónayné Słaba Ewa OLÖ elnök, dr Várnai Dorota FLÖ elnök, Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, intézményi vezetők – Molnár Mónika LKK elnök és Lang Anna LNNI igazgató, barátok és "Głos Polonii" kedvelők voltak jelen. A szerkesztőséget Pál Barbara, Szalai Attila és Bożena Bogdańska-Szadai, a "Głos Polonii" folyóirat főszerkesztője képviselte.
A magas rangú kitüntetést 2005 óta ítélik oda – kezdetben a Magyar Kulturális Intézet - jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma által.

(red. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje