biglogo archivum

Az Istenanya Lengyelország Királynéja ünnepe és a Május 3-i Alkotmány 226. évfordulója alkalmából a budapesti Lengyel Templomban lengyel-magyar szentmisét tartottak, amelyet Krzysztof Grzelak atya mutatott be Bese Gergő atya – a magyarországi lengyel ügyek kiemelkedő alakjának – koncelebrálásával.

A misén egybegyűlt a helyi polónia és eljöttek magyar barátok is. A Május 3-i Alkotmányról előadást tartott a Lengyelországból érkezett prof. Arkadiusz Adamczyk. A templomi ünnepségen - amelyet egy találkozó követett a Lengyel Házban – részt vett többek között Jan Kurdziałek ezredes - lengyel katonai attasé, dr. Várnai Dorota, a FLÖ elnöke és Nyitrai Zoltán, a Bem József LKE elnök-helyettese. Az esemény házigazdája Molnárné Sagun Monika – a Szent Adalbert Egyesület elnöke volt. A rendezvényen részt vett a Szent Kinga kórus, az esemény támogatója pedig a Budapest X. kerületi LNÖ volt.
A Május 3-i Alkotmány Európában az első, a világon pedig a második volt (az Egyesült Államok alkotmánya volt az első). Az 1791 május 3-i törvény foglalta össze azokat az állami reformokat, amelyeket a Szejm 4 éves ciklusa alatt fogadtak el.
A Lengyel Katolikus Egyház május 3-án ünnepli az Istenanyát - Lengyelország Királynéját. Ez az ünnep egy valós történelmi eseményhez, János Kázmér lengyel király lwów-i eskütételéhez kötődik.

(szerk. fotó Pál C. B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje