biglogo archivum

Minden pillanat maradandónak mutatja az időt
Trojan Marian Józef polóniai grafikusművész munkáiból válogatott nyílt kiállítás a kőbányai Lengyel Házban április 23-án.

A kiállítást Jarosław Bajączyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg. Beszédet mondott Trojan Tünde, a művész lánya és Trojan Márta, a kiállítás kurátora. A rendezvényen elhangzott Szent II. János Pál pápa „A nővér” című verse, melynek egyik sora a kiállítás címadója.

A kiállításon megjelent számos ismerős és barát, tisztelő és művész, akik egy-egy rövid szóval emlékeztek meg a tavaly elhunyt grafikusművészről.
Trojan Marian Józef a lengyelországi Przemyślben született 1931-ben. A második világháború kitörését követően családjával együtt Magyarországra menekült, ahol a balatonboglári lengyel iskolában tanult, majd a háború végét követően tért vissza hazájába. Önállóan kezdett művészeti tanulmányokba, a kor kiváló lengyel grafikusaitól - Marian Strońskitól, Józef Wilktől, Stefan Wyrwicztől, Jerzy Panektől, Krystyna Wróblewskától - tanulta a szakma alapjait. 1957-ben újra Magyarországra érkezett, a budapesti Műszaki Egyetem építészkarán tanult rajzolni Boross Gézánál és Nemcsics Antalnál. Trojan Marian Józef 2016-ban hunyt el Füzesabonyban.
1960-tól rendszeresen kiállított Magyarországon és Lengyelországban egyaránt, munkái megtalálhatóak külföldi és hazai magán- és közgyűjteményekben. Számos munkáján a magyar és lengyel nép közös történelme köszön vissza.
Trojan Marian Józef a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja volt, számos magas rangú elismerést kapott, köztük a Lengyel Köztársaság Érdemérem Lovagkeresztjét 1994-ben, valamint a Lengyel Köztársaság Érdemérem Tisztikeresztjét 2001-ben.
A kiállítás 2017. április 24-től május 26-ig tekinthető meg a Lengyel Házban.

Ijjas Anna

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje