biglogo archivum

2017. április 21-én Budapest III. kerületében a Katyn-i mártírok parkjában az Árpád Gimnázium oldalán felavatták Andrzej Przewoźnik történész, a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács egykori titkárának, a magyarok barátjának az emléktábláját; a lengyel-magyar barátság fáradhatatlan aktivistája; hála neki azért a rengeteg erőfeszítésért, amelyet a közös magyarországi történelmi helyszínek és események megőrzéséért tett.

Andrzej Przewoźnik nagyon komolyan vette a hivatását és a kötelességeit.
Becsületes és bátor volt, a legfontosabb ügyekben pedig nem ismert kompromisszumot. Mindig a lengyel állam igazának nevében táncolt.
Lengyelországnak és az embereknek dolgozott. 2010.április 10-én hunyt el útban a katyn-i mészárlás 70. évfordulójának a helyszínére a lengyel kormány repülőjének katasztrófájában Smolensknél.
A magyar polónia már régóta várt arra hogy, emléktáblát kapjon ez a nélkülözhetetlen és átlag feletti embernek és barát, aki annyit tett a magyarországi lengyelekért.
Andrzej Przewoźnik a halála előtti két évben nagyon megsürgette a "magyar" munkáit és a kiállításait, amelyek most is láthatóak Magyarországon, az emléktáblák, valamint a rákoskeresztúri, egri és budakeszi katonai parcellák létrehozását. A megsürgetett ügyek között volt a magyarországi lengyel menekültek itteni sírjainak a bejegyzése, a budapesti katyn-i emlékmű építésének az elkezdése; tehát minden, ami Andrzej Przewoźnik szellemiségét képviseli, amely jelen van Magyarországon. Ez a tény inspirálta az emléktábla elkészítésének ötletadóit is: dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószólót, Roman Kowalski egykori nagykövetet, Bús Balázst - Budapest III. kerület polgármesterét, aki segítségével realizálták a kezdeményezést, de nagyon fontos szerepe volt a helyi LNÖ-nek is,amiért köszönetet mondott Jolanta Przewoźnik, A.Przewoźnik özvegye aki lányukkal, Juliával Budapestre jött.
Az ünnepségen jelen volt Paweł Lewandowski, oktatási miniszterhelyettes - helyettes államtitkár, aki felolvasta Piotr Gliński miniszter levelét, prof. Jerzy Snopek magyarországi lengyel nagykövet, dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Michał Grodzki Óbuda testvérvárosának - Varsó Bemów kerületének a polgármestere, magyar és lengyel önkormányzati képviselők dr Várnai Dorotával a FLÖ elnökével az élen, A.Przewoźnik magyar barátai, a magyarországi polónia képviselői, a III. kerület vezetése és lakói Bús Balázs polgármester vezetésével, valamint a Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesülete, akik közreműködtek az ünnepségen. A táblát felszentelte és imát mondott Krzysztof Grzelak atya, a magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa.
Az emléktábla felavatásának alkalmából a "Głos Polonii" negyedéves folyóirat szerkesztősége egy brosúrát adott ki A.Przewoźnik emlékére, amelyben megemlékeznek lengyel-magyar tetteire és amelyben küldetésének mottója is olvasható: "Az életben érdemes olyan dolgokat csinálni, amelyekkel segítünk másokon."

(b. fotó C Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje