nyitomontazs

logo mobil

Ünnepi jókívánságok

Kellemes Ünnepeket!

Áldott Húsvéti Ünnepeket kiván az  Országos Lengyel Önkormányzat

Szent Kinga és Szent Hedvig ünnepségek

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesülete szeretettel meghívja Önt a Szent Kinga és Szent Hedvig ünnepségsorozatra.

Nemzetiségi önkormányzati választás

A közeledő, várhatóan 2024. június 9-én esedékes nemzetiségi önkormányzati választásra figyelemmel, a nemzetiségi önkormányzati választásra való felkészülés jegyében néhány fontos rendelkezésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Konrad Sutarski megkapta a Magyar Szellemi Honvédő díjat

2024 január 19-én a budapesti Hotel Novotel Kongresszusi Központban megtartották a Magyar Szellemi Honvédő (lengyelül: Nagroda Duchowego Obrońcy Ojczyzny) díj átadóját, amelyen dr. Konrad Sutarski barátunk, munkatársunk, Bethlen Gábor és József Attila díjas író, költő és...

Nemzetiségi média

A „Lengyel erdő” ültetésének újabb epizódja A „Lengyel erdő” ültetésének újabb epizódja

  2024. április. 16. (kedd)


Szeretettel várunk mindenkit egy tavaszi piknikre és az újabb „Lengyel erdő” faültetési akcióra. Időpont: április 28., 14.00

Bővebben

Budapestre látogat a krakkói Teatr Ludowy (Népszínház) Budapestre látogat a krakkói Teatr Ludowy (Népszínház)

  2024. április. 15. (hétfő)


Hamarosan, május 5-én (vasárnap) 18.00-kor a Budapest V. kerületi Aranytíz Kultúrházban (Budapest V. ker., Arany János u. 10) kezdetét veszi a „Wszystko o kobietach” (Mindent a nőkről) című előadás, amelyet a krakkói Teatr Ludowy mutat be, amelyre az V. Kerületi Lengyel Önkormányzat szeretettel várja az érdeklődőket. A belépés ingyenes. ford. Bóka E.

Bővebben

Katyń 1940 Post Mortem Katyń 1940 Post Mortem

  2024. április. 15. (hétfő)


2024 április 11-én a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel templomban a hívek imádkoztak a katyńi mészárlás és a smoleński katasztrófa áldozataiért, akiknek örök életet kértek a jelenlévők.

Bővebben

Budapest: megemlékezés a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából Budapest: megemlékezés a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából

  2024. április. 15. (hétfő)


2024 április 12-én a Budapest III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezést szervezett a Katyńi Mártírok szobránál a katyńi vérengzés 84. évfordulója alkalmából, ez a nap egyben a Katyńi Mészárlás Áldozatainak Emléknapja.

Bővebben

Székesfehérvár: megemlékezés a Katyńi Keresztnél Székesfehérvár: megemlékezés a Katyńi Keresztnél

  2024. április. 15. (hétfő)


Április 13-án a katyńi mészárlás 84. évfordulóján Székesfehérváron a hagyományoknak megfelelően koszorúzást tartottak a Katyńi Keresztnél.

Bővebben

Lengyelország, Magyarország - Én két hazám Lengyelország, Magyarország - Én két hazám

  2024. április. 12. (péntek)


  Tisztelt Érdeklődők! Tájékoztatok mindenkit, hogy a 2024 április 20-án 12.00-kor megnyitásra kerülő „Lengyelország, Magyarország - Én két hazám”  című kiállítás látogatási ideje az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Budapest: a megemlékezés szavai a Memento Smoleńsk; emlékműnél Budapest: a megemlékezés szavai a Memento Smoleńsk; emlékműnél

  2024. április. 12. (péntek)


2024 április 10-én a Smoleńsk mellett történt légi katasztrófa 14. évfordulóján megemlékezést szervezett a katasztrófa áldozatainak emlékére a Budapest XXII. Kerületi Lengyel Önkormányzat.

Bővebben

Virágok Andrzej Przewoźnik budapesti emléktáblájánál Virágok Andrzej Przewoźnik budapesti emléktáblájánál

  2024. április. 12. (péntek)


2024 április 10-én a helyi lengyelség nevében Korinna Wesolowski, a Budapest III. kerületi Lengyel Önkormányzat elnöke virágokat helyezett el a 14 évvel ezelőtt a smoleński katasztrófában tragikus körülmények között elhunyt Andrzej Przewoźnik, a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács egykori főtitkárának, a lengyel – magyar barátság kiemelkedő alakjának budapesti emléktáblájánál. ...

Bővebben

Bóka Endre – „Lengyelország, Magyarország én két hazám” Bóka Endre – „Lengyelország, Magyarország én két hazám”

  2024. április. 10. (szerda)


A Lengyel Művelődési Ház nevében szeretettel várjuk az érdeklődőket Bóka Endre első fotókiállítására, amelynek címe: „Lengyelország, Magyarország én két hazám”.

Bővebben

Tökéletes házasság - időpont váltaztatás Tökéletes házasság - időpont váltaztatás

  2024. március. 19. (kedd)


Rajtunk kívülálló okok miatt a “Małżeństwo doskonale” (Tökéletes házasság) című, 2024 március 23- ára tervezett találkozó későbbi időpontra lesz halasztva. Az új időpontról időben tájékoztatunk mindenkit. Szervezők: Polonia Nova Egyesület, valamint az I. és II. kerületi Lengyel Önkormányzat

Bővebben

Ünnepi jókívánságok

Kellemes Ünnepeket!

Áldott Húsvéti Ünnepeket kiván az 

Országos Lengyel Önkormányzat

Szent Kinga és Szent Hedvig ünnepségek

A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesülete szeretettel meghívja Önt a Szent Kinga és Szent Hedvig ünnepségsorozatra.

Bővebben...:

Nemzetiségi önkormányzati választás

A közeledő, várhatóan 2024. június 9-én esedékes nemzetiségi önkormányzati választásra figyelemmel, a nemzetiségi önkormányzati választásra való felkészülés jegyében néhány fontos rendelkezésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bővebben...:

Konrad Sutarski megkapta a Magyar Szellemi Honvédő díjat


2024 január 19-én a budapesti Hotel Novotel Kongresszusi Központban megtartották a Magyar Szellemi Honvédő (lengyelül: Nagroda Duchowego Obrońcy Ojczyzny) díj átadóját, amelyen dr. Konrad Sutarski barátunk, munkatársunk, Bethlen Gábor és József Attila díjas író, költő és műfordító megkapta a Magyar Szellemi Honvédő díjat, amelyet a CÖF-CÖKA szervezet ítélt meg neki.

Bővebben...:

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Közeledik április 08-a, a választások napja. A Magyarországon honos történelmi nemzetiségeknek ismét lehetőségük van szószólót juttatni az Országgyűlésbe.

Nekünk, lengyeleknek nagyon fontos a megfelelő részvétel a választáson! Ehhez szükséges, hogy a lengyelség tagjai a lengyel nemzetiségi listára szavazzanak.

A regisztráció az első lépés ahhoz, hogy segítse a jelöltet, aki képviselni fogja Önt és az egész lengyelséget a Parlamentben. Amennyiben Ön magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár és a lengyel nemzetiséghez tartozik, lehetősége van kérni, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozása.

Fentiek mellett kérelmezheti azt is, hogy az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szavazhasson, így pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

A kérelmet benyújthatja online a Nemzeti Választási Iroda honlapján az alábbi linkre kattintva: (https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml ) vagy

személyesen vagy levélben is a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodában. Az ön lakcíme szerinti választási irodát megtalálja az alábbi linkre kattintva:http://www.valasztas.hu/elerhetosegek

A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben kérelmét elutasítják.

A kérelemben nyilatkoznia kell arról, hogy (1) melyik nemzetiséghez tartozik. Ha az országgyűlési választásokon is nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni (2), a kérelemben ezt is meg kell jelölnie.

Nagyon fontos, hogy a kérelem (formanyomtatvány) B rovatában kérje, hogy a nemzetiségi regisztrációjának hatálya az országgyűlési választásokra is kiterjedjen. Csak ebben az esetben vehet részt az országgyűlési választáson nemzetiségi választópolgárként, és – az egyéni jelöltek mellett – az Országos Lengyel Önkormányzat által állított listára szavazhat a pártlista helyett.

Bármikor kérheti nemzetiségi hovatartozásának törlését, és az országgyűlési választásra vonatkozó nyilatkozatát is bármikor módosíthatja.

Tisztelettel kérek mindenkit, aki a lengyel nemzetiséghez tartozik, hogy az országgyűlési választásokra kiterjedő hatállyal regisztrálni szíveskedjen a Nemzeti Választási Irodánál.

Javaslom, hogy a regisztrációt ne hagyjuk az utolsó napokra, hogy az esetleges hibák kijavítására legyen idő. Amennyiben a regisztrációval kapcsolatban bármilyen nehézséggel találkozna, szíveskedjen hívni az OLÖ irodáját, segítünk megkeresni a megoldást.

 Forrás és további információk:  http://www.valasztas.hu/nemzetisegi-nevjegyzekbe-vetel-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai 

 

 Dr. Rónayné Slaba Ewa

OLÖ elnöke

 

A projekt egy 2014-es pályázat keretében a Lengyel Külügyminisztérium pénzügyi forrásaiból is támogatást nyert.

                  

 
szkola polska
 

polski muzeum

 

emet logo 

 

Régebbi hírek

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje